Sammendrag
Denne oppgaven baserer seg på informasjon innhentet under et feltarbeid blant norsk-vietnamerese gjennomført våren 2011. Informantene er hovedsakelig bosatt i Oslo-området Under feltarbeidet gjorde jeg deltagende observasjon hjemme hos norsk-vietnamesere og deltok på arrangementer som samlet mange mennesker, i tillegg til at jeg utførte ustrukturerte intervjuer. Oppgavens hovedproblemstilling er: Hva kjennetegner matvanene til norsk-vietnamesere?
Med dette som utgangspunkt belyser jeg ulike kontinuitets- og endringsprosesser. Det første aspektet som jeg belyser er hvordan materielle forhold påvirker matvanene til mine informanter. Jeg beskriver da hvordan mange gjør en ekstra innsats i hverdagen for å lage den maten de ønsker. Jeg viser også at noen ingredienser kan erstattes, mens andre er så viktige at de kan omtales som nøkkelingredienser i vietnamesisk matlaging. Den viktigste ingrediensen er fiskesaus, som spiller en helt spesiell rolle.
Deretter undersøker jeg forholdet mellom matvaner og minner fra Vietnam. Jeg viser hvordan vaner og praksiser er inkorporerte som en del av habitus (Bourdieu 1995). Gjennom deltakelse i matlaging og måltider videreføres vaner og praksiser fra Vietnam til norsk-vietnamesiske barn. Jeg beskriver også hvilken betydning ritualer og religiøse feiringer har i denne videreføringen. De fungerer som samlende og binder familiemedlemmer sammen på tvers av generasjoner.
Jeg belyser videre hvordan sosial organisering kommer til utrykk gjennom matvaner. Kjønnsrollene på kjøkkenet viser at kvinnene har en maktposisjon innad i husholdet, ettersom de har hovedansvaret for tilbereding av mat til familien. Mannen har derimot en maktposisjon i forhold til sitt ansvar for å skaffe maten.
Til slutt undersøker jeg hva som skjer i møtet mellom det norske og det vietnamesiske. Jeg beskriver hvordan det oppstår kulinarisk hybriditet, i tillegg til at maten blir en markør for vietnamesisk identitet (Eriksen 2004; Barth 1994).