Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T09:44:24Z
dc.date.available2013-03-12T09:44:24Z
dc.date.issued2012en_US
dc.date.submitted2012-05-29en_US
dc.identifier.citationMosberg, Cathrine. "Vi kan ikke leve uten fiskesaus". Masteroppgave, University of Oslo, 2012en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/16269
dc.description.abstractDenne oppgaven baserer seg på informasjon innhentet under et feltarbeid blant norsk-vietnamerese gjennomført våren 2011. Informantene er hovedsakelig bosatt i Oslo-området Under feltarbeidet gjorde jeg deltagende observasjon hjemme hos norsk-vietnamesere og deltok på arrangementer som samlet mange mennesker, i tillegg til at jeg utførte ustrukturerte intervjuer. Oppgavens hovedproblemstilling er: Hva kjennetegner matvanene til norsk-vietnamesere? Med dette som utgangspunkt belyser jeg ulike kontinuitets- og endringsprosesser. Det første aspektet som jeg belyser er hvordan materielle forhold påvirker matvanene til mine informanter. Jeg beskriver da hvordan mange gjør en ekstra innsats i hverdagen for å lage den maten de ønsker. Jeg viser også at noen ingredienser kan erstattes, mens andre er så viktige at de kan omtales som nøkkelingredienser i vietnamesisk matlaging. Den viktigste ingrediensen er fiskesaus, som spiller en helt spesiell rolle. Deretter undersøker jeg forholdet mellom matvaner og minner fra Vietnam. Jeg viser hvordan vaner og praksiser er inkorporerte som en del av habitus (Bourdieu 1995). Gjennom deltakelse i matlaging og måltider videreføres vaner og praksiser fra Vietnam til norsk-vietnamesiske barn. Jeg beskriver også hvilken betydning ritualer og religiøse feiringer har i denne videreføringen. De fungerer som samlende og binder familiemedlemmer sammen på tvers av generasjoner. Jeg belyser videre hvordan sosial organisering kommer til utrykk gjennom matvaner. Kjønnsrollene på kjøkkenet viser at kvinnene har en maktposisjon innad i husholdet, ettersom de har hovedansvaret for tilbereding av mat til familien. Mannen har derimot en maktposisjon i forhold til sitt ansvar for å skaffe maten. Til slutt undersøker jeg hva som skjer i møtet mellom det norske og det vietnamesiske. Jeg beskriver hvordan det oppstår kulinarisk hybriditet, i tillegg til at maten blir en markør for vietnamesisk identitet (Eriksen 2004; Barth 1994).nor
dc.language.isonoben_US
dc.title"Vi kan ikke leve uten fiskesaus" : matvaner hos norsk-vietnamesere, med fokus på kontinuitet og endring.en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2012-09-24en_US
dc.creator.authorMosberg, Cathrineen_US
dc.subject.nsiVDP::250en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Mosberg, Cathrine&rft.title="Vi kan ikke leve uten fiskesaus"&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2012&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-32282en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo165201en_US
dc.contributor.supervisorMarie Louise Seebergen_US
dc.identifier.bibsys122688988en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/16269/1/MasteroppgavexCathrinexMosberg.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata