Sammendrag
Menneskene har blitt en av organisasjonens viktigste ressurser, kanskje den viktigste. Derfor er det et økende behov for å undersøke hvordan man best mulig benytter denne ressursen. Human Resorce-analyser (HR-analyser) har dukket opp som en mulighet til å ta kunnskapsbaserte beslutninger om de menneskelige ressursene. Problemstillingen for oppgaven er «hva er HR-analyser i kunnskapsbaserte beslutninger?». For å besvare problemstillingen har jeg tatt utgangspunkt i tre forskningsspørsmål: 1) hva er HR-analyser? 2) hvordan kan HR-analyser benyttes? og 3) hvorfor er bruken av HR-analyser så laber? Jeg benyttet meg av en bred problemstilling for å fange opp bredden i feltet, identifisere gap, finne nøkkelbegreper, og avklare hvilke typer argumenter som adresserer feltet. Ved bruk av metoden scoping review gjennomgår jeg litteraturen om HR-analyser. Etter søk i flere vitenskapelige databaser og litteraturlister identifiserte jeg en rekke publikasjoner om emnet, hvorav 44 vurderes til å være relevante for problemstillingen i denne oppgaven. Resultatene av gjennomgangen viser at en stor del av litteraturen på feltet er normativt, og baserer seg i liten grad på empirisk forskning. Konseptualiseringen av HR-analyser er utydelig, noe som kan gå utover operasjonaliseringen av HR-analyser. Data benyttes i HRM i stor grad kun til enkel rapportering, heller enn til analyser som kan gi verdifull innsikt i de menneskelige ressursene. Årsaker til hvorfor HR-analyser ikke benyttes grupperer jeg i fem: 1) feil fokus, 2) analyseindustrien, 3) manglende analysekultur, 4) plassering av HR-analysene og 5) de myke verdiene i HRM. Overordnet har oppgaven konsekvenser for den teoretiske og empiriske diskursen. Det er teoretisk interessant at oppgaven kartlegger litteraturen om HR-analyser og kan fungere som en oversikt for videre forskning, i tillegg til å gi et nytt syn på HR-analyser. Empirisk interessant er det at oppgaven forklarer hvordan HR-analyser kan benyttes, og hva som kreves av organisasjoner for å ta i bruk HR-analyser.