Sammendrag
Sult blant matprodusenter er et svært utbredt problem i mange utviklingsland. For å realisere retten til mat må småbrukere enten ha kapasitet og forutsetninger for selv å produsere maten, eller ha kjøpekraft til å kunne anskaffe seg tilstrekkelig mat på markedet. Dette gjør sårbarhetsfaktorer som berører produksjons- og/eller markedsforhold betydningsfulle hva angår småbrukeres mulighet til å skape et bærekraftig levebrød. Denne masteroppgaven er en kvalitativ casestudie basert på et feltarbeid i landbruksområdet Bolero, Malawi. Oppgaven diskuterer hvilke faktorer som gjør småbrukere i Bolero sårbare overfor et matusikkerhetsutfall. Sårbarhetsfaktorer med ulike karakteristikker inngår i sammensatte konstellasjoner innenfor ulike kontekster. Disse sårbarhetsfaktorene virker sammen og kan bidra til å forsterke den negative effekten av hverandre. Kombinert medfører sårbarhetsfaktorene en situasjon som gjør det svært utfordrende for småbrukere å trygge matsikkerheten. Småbrukere er imidlertid ikke passive i møte med risikable hendelser, men iverksetter forskjellige mestringsstrategier med utgangspunkt i husholdes levebrødsportefølje. Oppgaven bidrar med kunnskap som kan belyse noe av kompleksiteten knyttet til det å skape bærekraftige levebrød i landbrukssamfunn.