Abstract
Sammendrag
Innledning: Hvit fluesopp (Amanita virosa) er en forholdsvis vanlig sopp i Norge, og enkelte år finnes den i store mengder. Soppen forveksles lett med enkelte spiselige sopparter og kan ved inntak føre til alvorlig forgiftning. Prognosen for pasienter med slik forgiftning er som regel god, men alvorlig lever- og eventuelt nyreskade kan inntre.
Materiale og metode: Det ble innhentet to journaler fra Oslo universitetssykehus (OUS). Data fra journalene var utgangspunkt for de to kasuistikkene i oppgaven. Litteratursøk ble utført ved bruk av de medisinske databasene McMasterPlus og Medline/PubMed. Bøker ble benyttet til å finne informasjon om soppkarakteristika og toksinene (amatoksinene) i hvit fluesopp. Internettsidene til Helsebiblioteket, Giftinformasjonen og Mattilsynet ble brukt for å finne anbefalinger relatert til hvit fluesopp. Retningslinjer angående behandling av amatoksinforgiftning i Norge ble innhentet fra Helsebiblioteket.
Resultat: To pasienter inntok hvit fluesopp. De fikk symptomer på forgiftning i form av diare og oppkast, og ble begge innlagt ved OUS. De initiale gastrointestinale symptomer og tegn avtok cirka ett døgn etter innleggelsen, og pasientene utviklet levercellenekrose og sviktende syntesefunksjon i leveren. Pasientene fikk symptomatisk behandling i form av væske- og elektrolyttilskudd, og spesifikk behandling med silibinin og N-acetylcystein. Pasientene ble utskrevet i velbefinnende 4 og 3 dager etter innleggelse.
Diskusjon: Amatoksiner regnes som potensielt livstruende. Mortalitet ved slik forgiftning varierer, men opp mot 30 % er rapportert. Det viktigste amatoksinet er amanitin, som blokkerer mRNA-syntesen, genererer frie radikaler og induserer apoptose i tillegg til nekrose. Den generelle og spesifikke behandlingen av en slik forgiftning gjennomgås og de norske retningslinjene oppsummeres.
Abstract
Introduction: European destroying angel (Amanita virosa) is a common mushroom in Norway, and some years it is found in the Norwegian forest in huge amounts. The mushroom is easily confused with several edible species commonly consumed by humans, and can cause a serious poisoning. The prognosis for patients with amatoxin poisoning varies and depends on individual tolerance, amount of consumed mushroom and the treatment given.
Material and methods: Two patients with amatoxin poisoning treated at Oslo University Hospital were used as the basis for the present paper. A literature search was conducted by using the medical databases McMasterPlus and Medline/Pubmed. Books containing information about mushroom characteristics and the toxins in the European destroying angel were used as information source. The web pages from Helsebiblioteket (The Norwegian Electronic Health Library), Giftinformasjonen (National Poisons Information Centre) and Mattilsynet (Norwegian Food Safety Authority) were searched recommendations related to the mushroom poisoning. Guidelines for the Norwegian health care related to the treatment of amatoxin poisoning were obtained from the web pages of Helsebiblioteket.
Results: Two patients were hospitalized following the consumption of European destroying angel. They showed symptoms of poisoning, diarrhea and vomiting, and both ended up in the hospital. The first symptoms disappeared during the first 24 hours of admission, and the poisoning proceeded to liver damage. The patients got general intensive care treatment and specific treatment with the antidotes silibinin and N-acetylcysteine. Both had an uneventful recovery and were discharged after 4 and 3 days in the hospital.
Discussion: Amatoxin poisoning may be fatal with a mortality rate of up to 30 %. The main toxin is amanitin. The mechanisms of the toxin are blocking of the mRNA-synthesis, generating free radicals and to induce both apoptosis and necrosis. The general intensive care and the specific antidotes used by this intoxication are described. The Norwegian guidelines are summarized.