Abstract
Dentale erosjoner defineres som irreversibelt tap av dentalt hårdvev, forårsaket av syrepåvirkning som ikke involverer bakterier.
Mens karies og periodontitt tidligere har vært de vanligste tannsykdommene, har dentale erosjoner i den senere tid fått økt oppmerksomhet som den ”nye” tannsykdommen. Kariesforekomsten i befolkningen har, etter fluorens inntog og økende folkeopplysning, hatt en kraftig nedgang de siste tiårene, og er godt beskrevet i litteraturen. Dentale erosjoner oppleves imidlertid blant klinikere å ha blitt et økende problem, men har ikke blitt belyst i litteraturen i samme grad.
Det foreligger til nå få studier som viser forekomst av dentale erosjoner i Skandinavia, og ingen blant norske studenter verken når det gjelder forekomst av erosjoner eller kunnskap om og holdninger til denne typen substanstap. Ettersom det har vært hevdet at kunnskapsnivået om dentale erosjoner i befolkningen er lavt og sammenhengen mellom mat og drikke og livsstilsfaktorer har vist ulike resultater, har vår undersøkelse hatt som mål å:
- Kartlegge forekomst av dentale erosjoner blant studenter i Oslo
- Undersøke deres kostholds- og livsstilsvaner
- Kartlegge studenters kunnskaper om og holdninger til erosjonsskader
- Øke oppmerksomheten rundt dentale erosjoner og bidra til at studentene oppsøker tannhelsepersonell i tide
Oppgaven er basert på et prosjekt utført på Kringsjå og Fjellbirkeland studentbyer i Oslo. Informasjon er hentet inn og tolket ut fra kliniske fotos og et detaljert spørreskjema.