Abstract
Fedmekirurgi er aktuelt for individer som ikke har oppnådd ønskelig vekttap vha konvensjonelle metoder. Slike operasjoner fører til vekttap og reduserer flere av risikofaktorene for utvikling av hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Helsegevinsten er størst de første årene etter operasjon, men svekkes med tiden, da mange av individene erfarer varierende grad av vektøkning omtrent to år etter operasjon. Den totale helsegevinsten er likevel gjeldende også 10 år etter operasjon, men det ville være ønskelig i større grad å opprettholde forbedringene som var til stede de første årene etter operasjonen. Denne studien er en prospektiv, randomisert intervensjonsstudie som undersøker om ekstra gruppeoppfølging i 4 måneder begrenser vektøkning og reduserer risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 hos individer som gjennomgikk gastric bypass-operasjon 1.5-2 år før inklusjon. Deltakerne sammenlignes med en gruppe fedmeopererte kontroller. Studien undersøker også hvorvidt de to gruppene som sammenlignes har lik kostsammensetning ved studiestart.
Intervensjonen bestod av 7 gruppemøter som tok for seg ulike temaer innen kosthold og fysisk aktivitet.
Gruppeoppfølgingen førte ikke til forskjell i vektendring mellom intervensjonsgruppa og kontrollgruppa. Til tross for dette var det en tendens til vektoppgang i kontrollgruppa. Gruppeoppfølgingen gav heller ingen forskjeller mellom gruppene vedrørende andre antropometriske mål, blodtrykk og biokjemiske analyser av blodlipider. En signifikant forskjell i glukoseendring ble observert, og denne viste en økning i intervensjonsgruppa. Ingen endring ble derimot observert innen HbA1c, noe som ikke gjenspeiler funnene innen glukose, og dermed bidrar til usikkerhet rundt det observerte signifikante resultatet.
Et lite utvalg og en kort intervensjonsperiode begrenser denne studien. Større og mer omfattende studier er nødvendig for videre undersøkelser av langtidskonsekvensene av fedmekirurgi, og hvordan vektoppgang og andre uheldige virkninger kan motarbeides.