Sammendrag
Sammendrag
Mitt hovedfagarbeid har bestått i å utvikle metoder for å bestemme konsentrasjonen av silisium i et vannuttrekk av plantene Equisetum arvense (åkersnelle) og Equisetum sylvaticum (skogsnelle) og dessuten totalinnholdet av silisium i de samme plantene. En annen del av arbeidet har vært å utvikle en metode for å bestemme innholdet av silisium i ulike uttrekk med løsemidler for å si noe om på hvilken form silisium befinner seg i plantematerialet. For å kunne sammenligne innhold av silisium i plantene med innholdet av silisium i vanlig mat har en metode for å bestemme totalinnholdet av silisium i brød blitt utvikla. For å bestemme konsentrasjonen av silisium i prøvene blei det benytta et atomabsorpsjonsspektrometer.
Plantene som var med i forsøkene, inneholdt forholdsvis mye silisium. På det meste var det opp mot 5 prosent av total vekt av planta (tørka). Men kun 6-10 prosent av den totale silisiumkonsentrasjonen blei gjenfunnet i vannuttrekk av de aktuelle plantene.
De organiske løsemiddeluttrekkene inneholdt lave konsentrasjoner av silisium. Det kan tyde på at silisium er bundet til både løselige og uløselige organiske molekyler i plantene. I kaliumhydroksiduttrekkene var innholdet av silisium forholdsvis høyt. En forklaring på dette kan være at silisium i form av kiselsyre, som er en svak syre, løses godt i det basiske kaliumhydroksidet.
Det viste seg at brødet undersøkt i forsøket inneholdt om lag 0,09 prosent silisium.
Ved inntak av ei brødskive får en i seg om lag 0,03 gram silisium. Tillaging av te etter de metodene som er angitt i denne oppgava, vil med 1 gram plantemateriale som utgangspunkt gi inntak av om lag 0,002 gram silisium. Ut i fra disse tallene er det naturlig
å anta at en får dekket kroppens behov for silisium ved å spise brød.