Hide metadata

dc.contributor.authorGrøv, Ragnhild
dc.date.accessioned2022-09-21T22:04:19Z
dc.date.available2022-09-21T22:04:19Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationGrøv, Ragnhild. Digitalisering av smaks kurs i Vinmonopolet: En kvalitativ studie av butikkansattes erfaringer i møte med et digitalt smakskurs. Master thesis, University of Oslo, 2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/96902
dc.description.abstractDenne oppgaven har til hensikt å undersøke hvilke erfaringer ansatte gjør seg i møte med digitale smakskurs i Vinmonopolet. Digital teknologi i arbeidslivet legger til rette for nye måter å drive opplæring og kursing av ansatte, og «Digital temasmaking»er det første digitale smakskurset som gjennomføres som del av Vinmonopolets satsnings på digital læring. Kurset består av tre moduler, to individuelle e-læringer og et direktesendt smakskurs som skalfølgeskursdeltakernei butikk.Oppgavens problemstilling lyder som følger: «Hvilke erfaringer gjør butikkansatte seg i møte med digitale smakskurs i Vinmonopolet?». For å besvare problemstillingen tar vi utgangspunkt i tre forskningsspørsmål. Disse er rettet mot hvordan tidligere kursdeltakelse preger deres erfaringer med det digitale smakskurset, hvilke muligheter og begrensninger smakskurset gir for kunnskapsdeling, samt i hvilken grad hensikten med kurset samsvarer med de butikkansattes læringsopplevelse.Det teoretiske grunnlaget i oppgaven tar utgangspunkt i et sosiokulturelt perspektiv på læring. I tillegg presenteres to metaforer som representerer ulike syn på læring. Teorier om læring i arbeidslivet, kunnskapsdeling og teknologistøttet læring vil også utgjøre en del av vårt teoretiske rammeverk.Litteraturgjennomgang vil ta for seg tidligere forskning, både kvalitativogkvantitativ, der studier som har blitt gjort i utdanning-og arbeidslivskontekstvil presenteres. Flere av studiene har undersøkt hvilke erfaringer lærende har i møte med digital undervisning, med fokus på mulighetenefor interaksjon og samhandling. I tillegg er studier om formell og uformell læring i arbeidslivet, samt utfordringer med digital læring i arbeidslivet inkludert.Vår studietarutgangspunkt i en kvalitativ casestudie, der datainnsamlingen har beståttav semistrukturerte intervjuer av butikkansatte og ansatte som har utformet «Digital temasmaking». I tillegg har vi observert deler av kursdeltakelsen til to av butikkinformantene. Datahar blitt analysert gjennom en tematisk analyse, og analyserapporten presenteres gjennom seks hovedtemaer: kunnskapsdeling, digital interaksjon, kursholdere, sammenligning med fysiske klasseromskurs, kundemøtet og travel hverdag. Resultatene fra den tematiske analysen vil drøftes i lys av relevant teori og tidligere forskning for å besvare forskningsspørsmålene og problemstillingen.Resultatene fra studien vår viser at de butikkansattes tidligere deltakelse ved fysiske klasseromskurs preger hvilke erfaringer de gjør seg med det digitale smakskurset. Dette synliggjøres gjennom sammenligningen butikkinformantenegjør, og interaksjon med eksperten og ansatte fra andre butikker er noe de trekker frem som den største forskjellen, og et savn ved det digitale smakskurset. Disse formene forinteraksjon er noe butikkinformantene trekker frem som viktige for å kunne delekunnskap, og mye av den uformelle læringen kan dermed se ut til å begrenses ved det digitale smakskurset. Samtidig opplever de butikkansatte at det var gode muligheter for kunnskapsdeling innad i butikkene.Hensikten med «Digital temasmaking» var å gi de butikkansatte varefaglig kunnskap de kunne ta i bruk i kundemøtet. Samtlige butikkinformanter oppleverå kunne ta i bruk kunnskap fra kurset direkte etter deltakelse, noe som tyder på at hensikten med kurset ble oppnådd. Likevel viser resultatene fra studien at de butikkansattes opplevelse av mulighetene for å kontakte eksperten gjennom innsending av spørsmål og bruk av chat ikke samsvarer med hensikten. Dette kan skyldes at kurset foregår i et nytt format. Det vil derfor være interessant å forske viderepå hvilke erfaringer de butikkansatte gjør seg med kurset dersom de deltar på flere slike kurs i fremtiden.nob
dc.language.isonob
dc.subject•Sosiokulturell læringsteori •Metaforer for læring •Læring i arbeidslivet •Kunnskapsdeling •Formell og uformell læring •Digitale kurs •Interaksjon •TEL •E-læring •CSCL
dc.titleDigitalisering av smaks kurs i Vinmonopolet: En kvalitativ studie av butikkansattes erfaringer i møte med et digitalt smakskursnob
dc.typeMaster thesis
dc.typeGroup thesis
dc.date.updated2022-09-22T22:03:00Z
dc.creator.authorGrøv, Ragnhild
dc.type.documentMasteroppgave
dc.type.documentGruppeoppgave


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata