Hide metadata

dc.contributor.authorGrimstad, Eline
dc.date.accessioned2022-09-21T22:04:17Z
dc.date.available2022-09-21T22:04:17Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationGrimstad, Eline. Digitalisering av smakskurs i Vinmonopolet: En kvalitativ studie av butikkansattes erfaringer i møte med et digitalt smakskurs. Master thesis, University of Oslo, 2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/96901
dc.description.abstractDenne oppgaven har til hensikt å undersøke hvilke erfaringer ansatte gjør seg i møte med digitale smakskurs i Vinmonopolet. Digital teknologi i arbeidslivet legger til rette for nye måter å drive opplæring og kursing av ansatte, og «Digital temasmaking» er det første digitale smakskurset som gjennomføres som del av Vinmonopolets satsnings på digital læring. Kurset består av tre moduler, to individuelle e-læringer og et direktesendt smakskurs som skal følges kursdeltakerne i butikk. Oppgavens problemstilling lyder som følger: «Hvilke erfaringer gjør butikkansatte seg i møte med digitale smakskurs i Vinmonopolet?». For å besvare problemstillingen tar vi utgangspunkt i tre forskningsspørsmål. Disse er rettet mot hvordan tidligere kursdeltakelse preger deres erfaringer med det digitale smakskurset, hvilke muligheter og begrensninger smakskurset gir for kunnskapsdeling, samt i hvilken grad hensikten med kurset samsvarer med de butikkansattes læringsopplevelse. Det teoretiske grunnlaget i oppgaven tar utgangspunkt i et sosiokulturelt perspektiv på læring. I tillegg presenteres to metaforer som representerer ulike syn på læring. Teorier om læring i arbeidslivet, kunnskapsdeling og teknologistøttet læring vil også utgjøre en del av vårt teoretiske rammeverk. Litteraturgjennomgang vil ta for seg tidligere forskning, både kvalitativ og kvantitativ, der studier som har blitt gjort i utdanning- og arbeidslivskontekst vil presenteres. Flere av studiene har undersøkt hvilke erfaringer lærende har i møte med digital undervisning, med fokus på mulighetene for interaksjon og samhandling. I tillegg er studier om formell og uformell læring i arbeidslivet, samt utfordringer med digital læring i arbeidslivet inkludert. Vår studie tar utgangspunkt i en kvalitativ casestudie, der datainnsamlingen har bestått av semistrukturerte intervjuer av butikkansatte og ansatte som har utformet «Digital temasmaking». I tillegg har vi observert deler av kursdeltakelsen til to av butikkinformantene. Data har blitt analysert gjennom en tematisk analyse, og analyserapporten presenteres gjennom seks hovedtemaer: kunnskapsdeling, digital interaksjon, kursholdere, sammenligning med fysiske klasseromskurs, kundemøtet og travel hverdag. Resultatene fra den tematiske analysen vil drøftes i lys av relevant teori og tidligere forskning for å besvare forskningsspørsmålene og problemstillingen. Resultatene fra studien vår viser at de butikkansattes tidligere deltakelse ved fysiske klasseromskurs preger hvilke erfaringer de gjør seg med det digitale smakskurset. Dette synliggjøres gjennom sammenligningen butikkinformantene gjør, og interaksjon med eksperten og ansatte fra andre butikker er noe de trekker frem som den største forskjellen, og et savn ved det digitale smakskurset. Disse formene for interaksjon er noe butikkinformantene trekker frem som viktige for å kunne dele kunnskap, og mye av den uformelle læringen kan dermed se ut til å begrenses ved det digitale smakskurset. Samtidig opplever de butikkansatte at det var gode muligheter for kunnskapsdeling innad i butikkene. Hensikten med «Digital temasmaking» var å gi de butikkansatte varefaglig kunnskap de kunne ta i bruk i kundemøtet. Samtlige butikkinformanter opplever å kunne ta i bruk kunnskap fra kurset direkte etter deltakelse, noe som tyder på at hensikten med kurset ble oppnådd. Likevel viser resultatene fra studien at de butikkansattes opplevelse av mulighetene for å kontakte eksperten gjennom innsending av spørsmål og bruk av chat ikke samsvarer med hensikten. Dette kan skyldes at kurset foregår i et nytt format. Det vil derfor være interessant å forske videre på hvilke erfaringer de butikkansatte gjør seg med kurset dersom de deltar på flere slike kurs i fremtiden.nob
dc.language.isonob
dc.subject• Sosiokulturell læringsteori • Metaforer for læring • Læring i arbeidslivet • Kunnskapsdeling • Formell og uformell læring • Digitale kurs • Interaksjon • TEL • E-læring • CSCL
dc.titleDigitalisering av smakskurs i Vinmonopolet: En kvalitativ studie av butikkansattes erfaringer i møte med et digitalt smakskursnob
dc.typeMaster thesis
dc.typeGroup thesis
dc.date.updated2022-09-22T22:02:59Z
dc.creator.authorGrimstad, Eline
dc.type.documentMasteroppgave
dc.type.documentGruppeoppgave


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata