Hide metadata

dc.contributor.authorSystad, Vilde Bråten
dc.date.accessioned2022-08-23T22:03:16Z
dc.date.available2022-08-23T22:03:16Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationSystad, Vilde Bråten. Kan appen Appetitus styrke bevisstgjøring og refleksjon rundt oppfølgingen av underernæring? - en pilotstudie i hjemmetjenesten. Master thesis, University of Oslo, 2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/95581
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn: I årene fremover vil det bli flere eldre med behov for hjemmebaserte tjenester, og mange av disse vil være i risiko for underernæring. Flere rapporter og tilsyn viser svikt i kartlegging og behandling av underernæring i hjemmetjenesten. Appetitus er utviklet for å være et lavterskelverktøy for forebygging av underernæring ved at matinntaket registreres ved hjelp av bilder og gir en visuell fremstilling av om man får spist nok. Det er utført begrenset forskning på Appetitus, og det er aldri studert hvordan registrering av matinntak til bruker av en ansatt bevisstgjør og påvirker ansatte og brukere som allerede er i risiko eller underernært. Problemstillinger: - I hvilken grad, og hvordan, påvirker bruk av Appetitus ansattes bevisstgjøring og refleksjon relatert til underernæring? - I hvilken grad, og hvordan, bevisstgjøres brukere der Appetitus blir introdusert? - Hvilke barrierer finnes for at Appetitus skal kunne fungere optimalt i en hjemmetjeneste? Metode: Eldre brukere av hjemmetjenesten som var risiko for underernæring eller underernært fikk matinntaket sitt registrert i Appetitus av ansatte i hjemmetjenesten og ble intervjuet etter studien. Ansatte i hjemmetjenesten fikk undervisning av klinisk ernæringsfysiolog før de testet ut Appetitus på brukere. Masterstudenten deltok og observerte på alle hjemmebesøk. Ansattes erfaringer med å bruke Appetitus ble kartlagt ved hjelp av et spørreskjema. Dokumentasjon relatert til Appetitus og ernæringsoppfølging ble også kartlagt. Resultater Totalt 10 ansatte og 12 brukere ble inkludert i studien. Flertallet av de ansatte mente at Appetitus var nyttig, men bruk av Appetitus resulterte i varierende grad til bevisstgjøring og refleksjon hos ansatte. Studien gir innsikt i hva slags bevisstgjøring og refleksjon Appetitus kan bidra til, og hvordan dette kommer til uttrykk. Ansattes bruk av Appetitus hjemme hos brukere har i varierende grad bevisstgjort brukerne om deres ernæringssituasjon, men bruk av Appetitus ga anledning til dialog om den enkelte brukers ernæringsstatus. Brukeres uttalelser kan tyde på at ansatte, spesielt med begrenset kompetanse og tid, har en krevende oppgave i å skulle motivere brukere. Konklusjon: Resultatene indikerer at bruk av Appetitus i hjemmetjenesten kan bidra til bevisstgjøring og refleksjon hos både ansatte og brukere, men at dette krever nok kompetanse, veiledning, engasjement, tid og klar ansvarsfordeling med ledelsesforankring. Det krever større studier i flere settinger for å konkluderenob
dc.language.isonob
dc.subjectdeltagende observasjon
dc.subjectMNA
dc.subjectUnderernæring
dc.subjectAppetitus
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjectkompetanse
dc.subjecternæring i hjemmetjenesten
dc.titleKan appen Appetitus styrke bevisstgjøring og refleksjon rundt oppfølgingen av underernæring? - en pilotstudie i hjemmetjenestennob
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2022-08-24T22:00:56Z
dc.creator.authorSystad, Vilde Bråten
dc.identifier.urnURN:NBN:no-98107
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/95581/1/VBS.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata