Hide metadata

dc.contributor.authorSpildo, Ingeborg
dc.date.accessioned2021-04-28T22:00:06Z
dc.date.available2021-04-28T22:00:06Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationSpildo, Ingeborg. Cannabidiol som kosttilskudd: en scoping review. Master thesis, University of Oslo, 2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/85714
dc.description.abstractBakgrunn: Cannabidiol (CBD) er en ikke psykoaktiv cannabis komponent brukt til å behandle sykdommer og tilstander som epilepsi, multippel sklerose og smerte. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) behandler for øyeblikket flere søknader om å godkjenne registrering av CBD som ny mat. Det er ikke tidligere gjennomført scoping reviewer som ser på CBD i et kosttilskuddsperspektiv. Formål: Målet med denne scoping reviewen er å kartlegge den tilgjengelige litteraturen for å lage en oversikt av forskning om helseeffekter relatert til forskjellige doser av CBD og identifisere kunnskapshull. Metode: Et systematisk litteratursøk ble gjennomført i de følgende databasene: MEDLINE, Embase, PsycInfo, Cochrane Database of Systematic Reiews, Cochrane Central Register of Controlled Trials og Scopus. Søket kombinerte CBD med 14 forskjellige helseutfall som er oppgitt av brukere som årsak til bruk av CBD. Utvelgelse av studier ble gjennomført av to lesere uavhengig av hverandre. Resultatene er presentert som en deskriptiv analyse Resultat: Litteratursøket resulterte i 4177 treff. Seksten studier ble inkludert relatert til seks forskjellige helseutfall: kronisk smerte, angst, insomnia eller annen søvnsykdom, epilepsi eller annen anfallssykdom, Parkinsons sykdom og inflammatorisk sykdom. Dosene i studiene varierte fra 20 mg/dag til over 2000 mg/dag. Fire av studiene hadde doser relevant til ny mat søknadene på 150 mg CBD eller mindre. Konklusjon: Det ble ikke identifisert et tydelig mønster mellom dose og effekt, men 300 mg CBD kan se ut til å være en dose som bør undersøkes videre da alle studiene som testet denne hadde positivt resultat. Flere studier på relevante CBD doser i et kosttilskudd perspektiv er nødvendig for å besvare spørsmål om doser, effekt.nob
dc.description.abstractBackground: Cannabidiol (CBD) is a non-psychoactive cannabis component that is used to treat diseases and conditions like epilepsy, Multiple sclerosis and pain. The European Food Safety Authority (EFSA) is currently processing several novel food applications for CBD. There has not been conducted scoping review who are considering CBD as a dietary supplement. Aim: The aim of this scoping review is to map the available literature to provide an overview of research on health effects related to different doses of CBD and to identify knowledge gaps. Methods: A systematic literature search was conducted in the following databases: MEDLINE, Embase, PsycInfo, Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Central Register of Controlled Trials, and Scopus. The search combined CBD with 14 different outcome measures based on reasons for CBD use. The selection process was conducted by two independent reviewers and results are presented as a descriptive analysis. Results: The literature search resulted in 4,117 hits. Sixteen studies were found relating to six different outcome measures: chronic pain, anxiety, insomnia or other sleep disorder, epilepsy or other seizure disorder, Parkinson's disease, and inflammatory disease. The dose range varied across the studies from 20 mg/day to <2,000 mg/day. Four studies had relevant doses according to the novel food applications on ≥150mg CBD. Conclusions: No clear pattern in dose and effect was identified, but 300 mg CBD appears to be a key dose. All the studies that tested this dose had a positive result. More studies on relevant doses of CBD with an angle towards dietary supplementation, are needed.eng
dc.language.isonob
dc.subjectCannabidiol; scoping review; ny mat; kosttilskudd
dc.titleCannabidiol som kosttilskudd: en scoping reviewnob
dc.title.alternativeCannabidiol as a food supplement: A scoping revieweng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2021-04-28T22:00:06Z
dc.creator.authorSpildo, Ingeborg
dc.identifier.urnURN:NBN:no-88367
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/85714/1/Master-kappe-v6-4-anonym-kappe---artikkel-ferdig.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata