Hide metadata

dc.date.accessioned2018-09-12T12:05:11Z
dc.date.available2018-09-12T12:05:11Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/64665
dc.description.abstractResultater fra flere studier viser at et kosthold med mye frukt og grønnsaker og begrensede mengder med rødt- og bearbeidet kjøtt kan bidra til å redusere risikoen for å få tarmkreft. I sin avhandling Design of a dietary intervention study in colorectal cancer patients. Evaluation of dietary and physical activity assessment methods in colorectal cancer patients har Hege Berg Henriksen og medarbeidere beskrevet den pågående CRC-NORDIET-studien, som ser på effektene av å følge de norske kostrådene på utvikling av sykdom og overlevelse blant tarmkreftpasienter. Deltakerne blir tilfeldig fordelt i en av to grupper. Den ene gruppen får intensiv oppfølging på kosthold i ett år, mens den andre gruppen følger standard behandling. Begge gruppene får like råd om fysisk aktivitet og alle blir fulgt opp i 15 år. I løpet av denne perioden blir begge gruppene også kartlagt likt både for kosthold, fysisk funksjon og aktivitet, kroppssammensetning, livskvalitet og kroniske sykdommer. Et nytt kort spørreskjema ble laget i denne studien for å kunne si noe om etterlevelsen av de norske kostrådene. Som en del av Hege Berg Henriksen sin avhandling, ble dette skjemaet testet opp mot en kostdagbok blant et utvalg av deltakerne i studien for å se hvorvidt det var i stand til å kunne måle inntak av de ulike matvaregruppene som beskrevet i kostrådene, samt myndighetenes råd om fysisk aktivitet. Det viste seg at spørreskjemaet var i stand til å måle inntak av de fleste matvaregruppene, som frukt, grønnsaker, fisk, meieriprodukter, alkoholholdige drikker, søte drikker, kaffe og til dels kjøtt og fullkornsprodukter. I tillegg var spørreskjemaet i stand til å måle anbefalt mengde fysisk aktivitet og å kunne fange opp de som oppfylte rådene om fysisk aktivitet. Gode verktøy for å kartlegge etterlevelse av kostrådene er viktig for å kunne gi god oppfølging. Vi håper at resultatene fra CRC-NORDIET-studien vil kunne gi et bedre svar på hvilke kostråd vi skal gi tarmkreftpasienter i fremtiden.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.haspartPaper I: Hege Berg Henriksen, Hanna Ræder, Siv Kjølsrud Bøhn, Ingvild Paur, Ane Sørlie Kværner, Siv Åshild Billington, Morten Tandberg Eriksen, Gro Wiedsvang, Arne Færden, Marit Bragelien Veierød, Manuela Zucknick, Sigbjørn Smeland and Rune Blomhoff (2017). The Norwegian dietary guidelines and colorectal cancer survival (CRC-NORDIET) study: A food-based multicentre Randomised controlled trial. BMC Cancer (2017) 17:83. The article is included in the thesis. Also available at http://urn.nb.no/URN:NBN:no-56813
dc.relation.haspartPaper II: Hege Berg Henriksen, Monica Hauger Carlsen, Ingvild Paur, Sveinung Berntsen, Siv Kjølsrud Bøhn, Anne Juul Skjetne, Ane Sørlie Kværner, Christine Henriksen, Lene Frost Andersen, Sigbjørn Smeland, Rune Blomhoff (2017). Relative validity of a short food frequency questionnaire assessing adherence to the Norwegian dietary guidelines among colorectal cancer patients. In press, Food & Nutrition Research 2018,62:1306. The article is included in the thesis. Also available at http://hdl.handle.net/10852/64694
dc.relation.haspartPaper III: Hege Berg Henriksen, Sveinung Berntsen, Ingvild Paur, Manuela Zucknick, Anne Juul Skjetne, Siv Kjølsrud Bøhn, Christine Henriksen, Sigbjørn Smeland, Monica Hauger Carlsen, Rune Blomhoff (2017): Validation of two short questionnaires assessing PA in colorectal cancer patients. 2018. Accepted with submitted revision in BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. The article is included in the thesis. Also available at http://urn.nb.no/URN:NBN:no-64384
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-56813
dc.relation.urihttp://hdl.handle.net/10852/64694
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-64384
dc.titleDesign of a dietary intervention study in colorectal cancer patients. Evaluation of dietary and physical activity assessment methods in colorectal cancer patientsen_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.creator.authorHenriksen, Hege Berg
dc.identifier.urnURN:NBN:no-67197
dc.type.documentDoktoravhandlingen_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/64665/1/PhD-Henriksen-2018.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata