Hide metadata

dc.date.accessioned2018-08-30T11:01:27Z
dc.date.available2018-08-30T11:01:27Z
dc.date.created2017-04-02T11:43:47Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationArnesen, Erik Kristoffer . Bruk av kosttilskudd og legemidler hos en gruppe personer over 50 år. Norsk Tidsskrift for Ernæring. 2017(1), 6-12
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/63979
dc.description.abstractBakgrunn: Interaksjoner mellom legemidler og kosttilskudd kan ha konsekvenser for legemidlenes virkninger og bivirkninger. Lite er kjent om bruk av kosttilskudd sammen med legemidler blant eldre mennesker i Norge. En spørreundersøkelse ble derfor utført for å kartlegge samtidig bruk av kosttilskudd og legemidler i en norsk populasjon med en høy andel eldre. Metode: Et elektronisk spørreskjema om kosttilskudd ble besvart av 3421 medlemmer av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i februar og mars 2015. Endelig analysert utvalg besto av 3077 respondenter i aldersgruppene 50-59 (19 %), 60-69 (43 %), 70-79 (33 %) og 80 år (6 %). Resultater: Jevnlig bruk av minst ett kosttilskudd ble rapportert av 81 % av respondentene. Tran/fiskeolje var den mest brukte gruppen kosttilskudd, dernest enkeltvitaminer og -mineraler. Mer enn 90 % av de som brukte kosttilskudd tok også minst ett legemiddel. Kunnskap om interaksjoner mellom kosttilskudd og legemidler var lav hos 40 prosent av kosttilskuddbrukerne. Bare 57 % rapporterte å ha informert sin fastlege om bruk av kosttilskudd. Konklusjon: Bruk av kosttilskudd i kombinasjon med legemidler ser ut til å forekomme hyppig blant eldre pasienter. Fastleger og helsepersonell bør muligens i større grad undersøke bruk av kosttilskudd, og eldre forbrukere bør i større grad rådføre seg med helsepersonell før de begynner å bruke kosttilskudd.en_US
dc.languageNB
dc.publisherNorsk forening for ernæringsfysiologer : Kliniske ernæringsfysiologers forening
dc.titleBruk av kosttilskudd og legemidler hos en gruppe personer over 50 åren_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.creator.authorArnesen, Erik Kristoffer
cristin.unitcode185,51,13,20
cristin.unitnameSeksjon for klinisk ernæring
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextpostprint
cristin.qualitycode1
dc.identifier.cristin1462960
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.jtitle=Norsk Tidsskrift for Ernæring&rft.volume=&rft.spage=6&rft.date=2017
dc.identifier.jtitleNorsk Tidsskrift for Ernæring
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage6
dc.identifier.endpage12
dc.identifier.urnURN:NBN:no-66536
dc.subject.nviVDP::Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag: 710
dc.type.documentTidsskriftartikkelen_US
dc.type.peerreviewedPeer reviewed
dc.source.issn1503-5034
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/63979/4/Vitenskapelig%2Bartikkel_om_kosttilskudd_korr.pdf
dc.type.versionAcceptedVersion


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata