Hide metadata

dc.contributor.authorAhmed, Ifrah
dc.date.accessioned2018-08-29T22:00:49Z
dc.date.available2018-08-29T22:00:49Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationAhmed, Ifrah. In vitro utvikling av resistens hos noen utvalgte orale bakterier og Escherichia coli mot klorheksidin.. Master thesis, University of Oslo, 2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/63964
dc.description.abstractSammendrag Mens resistensutvikling etter bruk av antibiotika er velkjent, i rask utvikling og beskrevet som et stort miljø- og medisinsk problem, er resistens mot andre antimikrobielle midler, Metronidazol, antiseptika og biocider ikke så kjent og påaktet. Likevel er slik resistens både oppdaget, beskrevet og i utvikling, noe som vil være et minst like stort problem for vårt miljø og vår helse som antibiotikaresistens. Antiseptiske midler, herunder også klorhexidin, er i utstrakt bruk i medisinen, så vel som i industri og landbruk. Sporadiske studier tyder på at utvikling av resistens mot klorheksidin forekommer på sykehus, og i den senere tid er det blitt tydeligere at resistens mot biocider er i foruroligende utvikling. Målet med denne studien var å eksperimentelt utvikle in vitro resistens mot klorhexidin hos noen utvalgte orale bakterier, Streptococcus mitis, Streptococcus mutans, Actinomyces naeslundi, Streptococcus Salivarius, samt tarmbakterien Escherichia Coli. Kliniske isolater av S. mitis, S. mutans, S. Salivarius, A. naeslundi samt tarmbakterien E. Coli ble dyrket på blodskåler med forskjellige konsentrasjoner av klorheksidin, først synkende fra 0.06% - hvor ingen av testbakteriene overlevde - til 0.001% - hvor alle bakteriene, bortsett fra Streptococcus Salivarius, overlevde. Etter dette ble de dyrket på stigende konsentrasjon av CHX hvorpå fra 0.001% til 0.01% og videre til 0.2%, med 10 overføringer per konsentrasjon. Resultatet viste at E. coli stammen, som i utgangspunktet var sensitiv for 0.06 % klorheksidin, kunne dyrkes på 0.001% stigende til 0.2%. Dette antyder at denne meget utbredte bakterien kan utvikle resistens mot dette biocidet i de konsentrasjoner man normalt bruker i medisinen, ved å bli eksponert til konsentrasjoner som man finner i kloakk. Resistensutviklingen hos de orale bakteriene var varierende, men alle – med unntak av Streptococcus Salivarius - var sensitive ved 0.001% mens S. mitis og A. naeslundi var resistente mot hhv 0.005% og 0.01%. Konklusjonen er at selv om de orale bakteriene i øyeblikket var resistente mot dagens brukte konsentrasjoner av klorheksidin, var den genererte resistensen i E. coli svært foruroligende da det er i kloakken slik resistens kan utvikles og spres til andre bakterier hvoretter den kan transkoloniseres til mennesker og andre dyr.nob
dc.language.isonob
dc.subject0
dc.subject2%
dc.subject12%
dc.subjectKlorhexidin Streptococcus mitis CCUG 31611 Streptococcus mitis CCUG 42984 Streptococcus mutans UAB159 Actinomyces naeslundi 10301 Streptococcus Salivarius CCUG 11878 Escherichia Coli ATCC25922 (294) Klorhexidin-resistens 0
dc.subject06% CHX
dc.titleIn vitro utvikling av resistens hos noen utvalgte orale bakterier og Escherichia coli mot klorheksidin.nob
dc.typeMaster thesis
dc.typeGroup thesis
dc.date.updated2018-08-29T22:00:49Z
dc.creator.authorAhmed, Ifrah
dc.date.embargoenddate3018-01-01
dc.rights.termsDette dokumentet er ikke elektronisk tilgjengelig etter ønske fra forfatter. Tilgangskode/Access code A
dc.identifier.urnURN:NBN:no-66492
dc.type.documentMasteroppgave
dc.type.documentGruppeoppgave
dc.rights.accessrightsclosedaccess
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/63964/1/masteroppgave-2018-ferdig.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata