Hide metadata

dc.contributor.authorTranøy, Anne Lovise
dc.date.accessioned2018-02-22T22:27:48Z
dc.date.available2018-02-22T22:27:48Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationTranøy, Anne Lovise. Forebygging og redusering av overvekt hos mennesker med Down syndrom. Master thesis, University of Oslo, 2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/60309
dc.description.abstractBakgrunn og formål Forskning viser at mennesker med Down syndrom er mer utsatt for overvekt enn den øvrige befolkningen. Særlig utsatt er de som bor i egen bolig. Formålet med denne studien har vært å få et innblikk i hvilke erfaringer ansatte har med daglig arbeid med å forebygge og redusere overvekt hos mennesker med Down syndrom som bor i egen bolig. Metode Da jeg ønsket å få innsyn i informantenes personlige erfaringer, er en kvalitativ metode i form av semistrukturert intervju benyttet for å hente inn data. Utvalget består av fire kvinner som til daglig arbeider med bistand til mennesker med Down syndrom som bor i egen bolig. Analyse av det empiriske materialet har foregått gjennom en tematisk analyse, og resultatene er videre sett i sammenheng med og drøftet opp mot relevant teori. Resultater To av informantene har opplevd at beboerne med Down syndrom har vært overvektige, mens to av informantene ikke har det. Informantene med erfaringer med overvekt hos beboere med Down syndrom tilskriver overvekten årsaker som usunt kosthold, inaktivitet, mangelfull kunnskap om ernæring og matlaging hos beboerne samt en «synes-synd-på»-tankegang overfor utviklingshemmede blant mennesker i samfunnet. Informantene identifiserer både utfordringer og støttende faktorer i arbeidet med forebygging og redusering av overvekt hos mennesker med Down syndrom. Informantene opplever lovverket knyttet til utviklingshemmedes rettigheter som en særlig utfordring i dette arbeidet. Spesielt synes informantene det er utfordrende å overholde beboernes selvbestemmelsesrett samtidig som de yter godt omsorgsarbeid. De ansatte synes også det er utfordrende at beboerne med Down syndrom mangler kunnskap om ernæring og matlaging. Dette fører til at beboerne ofte tyr til ferdigmåltider fremfor å lage sunne måltider på egenhånd. I tillegg opplever informantene det som utfordrende at beboerne med Down syndrom blir tilbudt usunn mat på aktiviteter som foregår utenfor boligen. Dette er arenaer hvor informantene selv ikke har noen form for kontroll over hva som serveres. Faktorer som oppleves som støttende i arbeidet med å forebygge og redusere overvekt hos beboere med Down syndrom identifiseres som lik praksis blant personalgruppa, godt kjennskap til beboerne og samfunnets økte helsefokus. For å tilrettelegge for et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos beboerne med Down syndrom arbeider informantene til daglig med motivasjon, samt at de iverksetter hensiktsmessige tiltak som basert på erfaring viser seg å være effektfulle. Konklusjon Funnene tyder på at overvekt hos mennesker med Down syndrom er et vanlig helseproblem. Informantene arbeider daglig med forebygging og redusering av overvekt hos beboerne med Down syndrom, et arbeid der de møter på mange utfordringer. Utbredelsen av overvekt hos mennesker med Down syndrom fordrer at mer forskning blir gjort på området slik at gode tiltak kan settes i verk for å sikre en god helse hos mennesker med Down syndrom.nob
dc.language.isonob
dc.subjectovervekt
dc.subjectDown syndrom
dc.titleForebygging og redusering av overvekt hos mennesker med Down syndromnob
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2018-02-22T22:27:48Z
dc.creator.authorTranøy, Anne Lovise
dc.identifier.urnURN:NBN:no-62962
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/60309/1/Forebygging-og-redusering-av-overvekt-hos-mennesker-med-Down-syndrom.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata