Hide metadata

dc.contributor.authorNordby, Pernille Adine
dc.date.accessioned2014-10-03T22:00:11Z
dc.date.available2014-10-03T22:00:11Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNordby, Pernille Adine. "Levende mat for levende mennesker" - En religionshistorisk analyse av supermatfenomenet i Norge. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/41347
dc.description.abstractDenne oppgaven er en religionshistorisk analyse av supermatfenomenet i Norge. Supermat er utvalgte matplanter som anses å være spesielt næringsrike, og å ha medisinske egenskaper. Å følge en supermatdiett innebærer ofte også å spise raw food, å utelukke en rekke matvarer fra kostholdet, samt å gjennomføre rensekurer (detox) med jevne mellomrom. Supermat har de siste årene blitt populært i Norge. Denne oppgaven undersøker hva som kan være bakgrunnen for at supermatdietten har blitt så utbredt ved å se på ulike samfunnsfaktorer som sekularisering, refortrylling, individualisering, kropps- og helsefokus, og konsumerisme. Videre undersøker oppgaven på hvilke måter supermatdietten kan være meningsskapende for enkeltindivider ved å se på filosofien som ligger til grunn for dietten, og ved å benytte kategorier fra religionshistoriefaget som tabu, ritualisering, selvsakralisering, omvendelse og ubetinget anliggende (ultimate concern). Materialet for oppgaven er kvalitative intervjuer med mennesker som inkluderer supermat i sitt daglige kosthold, observasjoner i miljøer der disse menneskene oppholder seg, blogger som handler om supermat og populære norske bøker om supermat. I oppgaven argumenterer jeg for at supermatfenomenet kan ses som et alternativt meningssystem i en samtid der institusjonalisert religion har en mindre plass enn tidligere. Supermatdietten er basert på ideer inspirert av nyreligiøsiteten, som holisme, ansvar for egen helse , og en forståelse av kroppen som en energikropp. Videre kan dietten skape orden og mening i en ellers kaotisk tilværelse gjennom tabuer og ritualer. Matvarer som utelukkes fra kostholdet anses som tabu, og detox kan karakteriseres som et renselsesritual. Supermatdietten dreier seg i stor grad om selvrealisering og sakralisering av selvet. Det er viktig å bli den man er . I tillegg kan dietten fungere som en identitetsmarkør. Supermatdietten er for noen forbundet med svært sterke følelser. Flere føler at dietten har forandret deres liv og forbedret deres helse drastisk. I noen tilfeller kan overgangen til supermatdietten sammenlignes med en religiøs omvendelse. Å realisere seg selv kan ses som et ubetinget anliggende for mennesker, og supermatdietten kan for noen være en vei for å oppnå dette.nor
dc.language.isonor
dc.subjectsuperfood
dc.subjectsupermat
dc.subjectraw
dc.subjectfood
dc.subjecthelse
dc.subjectkosthold
dc.subjectdiett
dc.subjectmeningskaping
dc.subjectnyreligiøsitet
dc.subjectnew
dc.subjectage
dc.subjectritual
dc.subjecttabu
dc.subjectsekularisering
dc.subjectsenmodernitet
dc.subjectubetinget
dc.subjectanliggende
dc.subjectultimate
dc.subjectconcern
dc.title"Levende mat for levende mennesker" - En religionshistorisk analyse av supermatfenomenet i Norgenor
dc.title"Living food for living people" - An analysis of the superfood phenomenon in Norway from the perspective of history of religioneng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-10-03T22:00:11Z
dc.creator.authorNordby, Pernille Adine
dc.identifier.urnURN:NBN:no-45908
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/41347/1/Masteroppgave-Pernille-A--Nordby.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata