Hide metadata

dc.contributor.authorFarsjø, Caroline
dc.date.accessioned2014-09-08T22:03:11Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationFarsjø, Caroline. Ernæringsstøtte til hjemmeboende eldre - potensialer i nettbrettapplikasjonen APPETITT. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/40750
dc.description.abstractBakgrunn: Risiko for underernæring er et underkjent og ofte oversett problem hos hjemmeboende eldre. Nye teknologiske hjelpemidler, som nettbrett, kan åpne for nye måter å forebygge ernæringsmessig risiko. Vi har utviklet nettbrettapplikasjon APPETITT; et verktøy for å gi støtte til adekvat ernæring. Hensikt: Presentere erfaringer fra pilotstudien der fire eldre tok i bruk nettbrett og APPETITT og belyse på hvilke måter APPETITT kan bidra til oppmuntring og orientering i forhold til adekvat ernæring. Metode: Pilotstudie med utforskende design. Data innhentet gjennom fokusgruppeintervju med fire informanter og påfølgende kvalitativ dataanalyse. Resultat: Informantene synes nettbrett var enkelt i bruk og funksjonelt. Måltidsforslag presentert i bilder inspirerte og påvirket i noe grad hva informantene spiste i testperioden. To av informantene oppgav at rapportering av mat og drikke bidro til økt bevissthet, mens to av informantene ikke så behov for funksjonen slik den var utformet. Pilottesten avdekket at varslingsfunksjonen ikke fungerte som planlagt, kun en av dem hadde hørt varslingen. Konklusjon: APPETITT kan gi oppmuntring og orientering i forhold til ernæring ved å inspirere til variasjon i kostholdet og bidra til økt bevissthet om adekvat ernæring. Applikasjonen må videreutvikles i forhold til innhold og utforming så brukeren får flere muligheter til individuelle tilpassinger i forhold til sitt personlige behov for orientering og oppmuntring knyttet til ernæring.nor
dc.description.abstractBackground: Risk of malnutrition is under recognized and often overlooked among home-dwelling elderly. New technological tools, like tablet computers, can provide new opportunities for preventing nutritional risk. We developed APPETITT; a prototype application providing support for adequate nutrition. Objective: Present experiences from the pilot study where four elderly started used tablets and APPETITT and suggest ways APPETITT can contribute to encouragement and orientation relative to adequate nutrition. Method: Pilot study with exploratory design. Data collected through focus group interviews with four informants and analyzed with qualitative method. Results: The informants saw the tablet easy and functional. Meal suggestions presented in pictures inspired and influenced to some extent the informants meals during the test period. Two of the informants stated that reporting food and beverages contributed to more consciousness while the two others saw no need for this function as it was designed. The pilot test revealed that notification of meals did not work as planned; only one of them had heard the notification. Conclusion: APPETITT inspires to a varied diet and can help raise awareness about adequate nutrition. This can provide encouragement and support orientation in relation to nutrition. The application must be further developed in terms of content and design to support more customizations relative to a person s nutritional preferences and requirements for orientation and encouragement.eng
dc.language.isonor
dc.subjectEldre
dc.subjecternæring
dc.subjectvelferdsteknologi
dc.subjectkvalitativ
dc.subjectstudie
dc.subjectfokusgruppeintervju
dc.titleErnæringsstøtte til hjemmeboende eldre - potensialer i nettbrettapplikasjonen APPETITTnor
dc.titleNutrition support for home-dwelling elderly - potentials in the tablet application APPETITTeng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-09-09T22:03:20Z
dc.creator.authorFarsjø, Caroline
dc.identifier.urnURN:NBN:no-45401
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/40750/1/Farsj--Caroline-Masteroppg.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata