Hide metadata

dc.contributor.authorGjertsen, Line Margareth
dc.date.accessioned2014-09-07T22:01:18Z
dc.date.available2014-09-07T22:01:18Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationGjertsen, Line Margareth. Sensorisk sensitivitet og matpreferanser blant eldre: en kartlegginsstudie. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/40664
dc.description.abstractBakgrunn og formål Frem til 2100 er levealderen forventet å fortsette øke og alderssammensetningen av befolkningen vil endres. Eldre vil utgjøre en større andel av samfunnet de kommende år. Feil- og underernæring er et stort problem i eldre aldersgrupper og inadekvat matinntak er en predominant årsak til underernæring hos eldre personer. Underernæring hos eldre kan eksempelvis skyldes redusert matinntak på grunn av redusert lukt- og smaksevne, sykdom eller avtagende funksjonsevne. Oppgaven var en kartleggingsstudie. Formålet med oppgaven var å innhente kunnskap om sammenhengen mellom eldres matinntak og deres sensoriske terskelnivå. Det er viktig med økt kunnskap om dette for å sikre at eldre får et adekvat matinntak og en god helse. Metode I alt ble 76 eldre fra 63 til 89 år ble rekruttert fra eldresentre i Follo-området. Data ble samlet inn gjennom en sensorisk sensitivitetstest på søtsmak og saltsmak, en smakstest på liking av tomatsuppe og yoghurt med henholdsvis ulike mengder sukker og salt, samt en spørreskjemaundersøkelse om matvaner knyttet til søtt og salt. Resultater Det var en statistisk signifikant sammenheng mellom sensorisk sensitivitet for søtt og liking av yoghurt med tilsatt sukker. Eldre med lavere sensorisk sensitivitet uttrykte i større grad preferanse for yoghurt med tilsatt sukker (p=0.034). Men studien viste ingen statistisk sammenheng mellom sensorisk sensitivitet for søtt og alder (p=0.176). Når det kom til salt, fant studien ingen statistisk sammenheng mellom sensorisk sensitivitet for salt og preferanse for tomatsuppe med tilsatt salt (p=0.291). Det var imidlertid en statistisk sammenheng mellom sensorisk sensitivitet for salt og alder, med at høyere sensorisk sensitivitet var assosiert med lavere alder (p=0.030). Når det kommer til den supplerende spørreundersøkelsen oppga de fleste at de i liten grad konsumerte søte og salte matvarer og ingen mente selv at de hadde endret matvaner relatert til søtt og salt de siste 20 årene. Konklusjon Studien viser at sammenhengen mellom sensorisk sensitivitet og alder er ulik når det kommer til smakene søtt og salt. Funnene kan tyde på at sensitiviteten for salte smaker avtar med alderen, men at denne sensitiviteten ikke påvirker preferanser for visse matvarer tilsatt salt. Når det kommer til grunnsmaken søtt påvirkes ikke sensorisk sensitivitet med alder, men det kan tyde på at sensorisk sensitivitet i større grad påvirker preferanser for matvarer tilsatt sukker. Det ser ut til at eldre velger matvarer på bakgrunn av andre aspekter, for eksempel i et helseperspektiv. Det kan være en utfordring fremover å lage matprodukter som øker matinntaket hos eldre uten å øke mengden av sukker i produktet. Redusert smaksevne og alder viser også varierende resultater i andre studier gjort på sensitivitet, noe som viser at det er vanskelig å tegne et entydig bilde av denne utviklingen. Disse funnene er interessante i lys av studier som viser at eldre er opptatt av at maten de spiser er næringsrik, og de er opptatt av å forebygge livsstilsykdommer. Samtidig viser det seg at om maten oppfattes som velsmakende er en viktig grunn for matvarevalget. Det er behov for videre studier på hva slags konsekvenser redusert smaksevne har for helsen til eldre.nor
dc.description.abstractIntroduction Malnutrition is a major problem in elderly groups in society and inadequate food intake is a predominant cause of malnutrition in elderly. Providing acceptable nutrient dense food is crucial to prevent weight loss and malnutrition among the elderly. The aim of this study is to investigate if there is a link between taste sensitivity for basic tastants and liking among elderly people. Method 75 participants (39 men, 36 women) aged 63 to 89 years were recruited. The respondents were asked to identify three different solutions of sweet and salt. They also measured liking of yoghurt and tomato soup with varying sweetness and saltiness. The participant also answered a questionnaire regarding food habits related to sweet and salt food, and if this had changed for the last 20 years. Results There was a statistical significant correlation between sensory sensitivity of sweet and preference of yoghurt, and lower sensitivity was associated with liking of yoghurt with added sugar (p=0.034). Furthermore the study shows that were no significant correlation between lower sensory sensitivity of salt and preference of tomato soup with added salt (p=0.291). The findings in the study indicated that there were no significant correlation between sensory sensitivity for sweet and age (p=0.176). There were a statistical significant correlation between sensory sensitivity for salt and age (p=0.030). Most of the respondents reported a relatively low consumption of foods related to sweet and salty food. They said that they had not changed their eating habits concerning sweet and salty food for the past 20 years. Conclusion This study shows that the relationship between sensory sensitivity and age is different when it comes to the basic tastant sweet and salty. These findings indicate that there is a correlation between taste sensitivity for sweet and food preference among elderly people (p=0.034), and also for taste sensitivity for salt and age (p=0.030). However the study suggests that sensory sensitivity for sweet does not decline with age, and that sensitivity does not influence preference for food with added salt. There will be a future health challenge to create products that can increase the food intake among elderly people without a corresponding increase in sugar intake. The consequence of low sensitivity to salt and its impact on food choice needs further study. It may seem that elderly make their food choices based on health concerns. Impact of reduced sensory sensitivity with increased age shows various results in other studies. This shows that is difficult to draw a clear picture of the changes in the ability to taste in elderly. These finding are interesting in the light of other studies showing that elderly are concerned about their health, and concerned about nutritious food to prevent lifestyle diseases. There is a need for further studies on what kind of consequences decreased sensory sensitivity in elderly has on food choice and their health.eng
dc.language.isonor
dc.subjectEldre
dc.subjecternæring
dc.subjectunderernæring
dc.subjectsensorikk
dc.subjectsmak
dc.subjectmatinntak
dc.subjectmatpreferanser
dc.subjectsamfunnsernæring
dc.titleSensorisk sensitivitet og matpreferanser blant eldre: en kartlegginsstudienor
dc.titleImpact of sensory sensitivity on food product preferances among elderly peopleeng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-09-08T22:03:46Z
dc.creator.authorGjertsen, Line Margareth
dc.identifier.urnURN:NBN:no-45320
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/40664/1/Gjertsen-Master.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata