Hide metadata

dc.contributor.authorVikan, Helle
dc.date.accessioned2014-07-30T22:00:36Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationVikan, Helle. Småbarn og spising. En kvalitativ tilnærming til foreldres praksiser og forståelser. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/39425
dc.description.abstractDenne kvalitative oppgaven ser på hvordan foreldre til barn under tre år organiserer og begrunner spisepraksisene til barna. Hva kjennetegner praksisene til foreldrene? Hvilke hensyn tar de når de legger til rette for barnas måltider? Dette er spørsmål som utforskes i denne oppgaven. En målsetning med denne undersøkelsen har vært å studere småbarnsfamiliene der de er, i dagliglivets praksiser, da det etterspørres kunnskap om konkrete spisepraksiser. En annen målsetning har vært å se på foreldrenes begrunnelser for hva de gjør; hva er det foreldrene forsøker å få til? Dette er et perspektiv som jeg opplever mangler i litteraturen om foreldres spisepraksiser. Oppgaven er knyttet til en studie i regi av NOVA. Studien har et kvalitativt og longitudinelt design; 58 småbarnsfamilier er inkludert og foreldrene har blitt intervjuet på tre ulike tidspunkter i løpet av barnas tre første leveår. Utvalget er bredt sammensatt blant annet med hensyn til etnisitet og klasse. Jeg har gjennomført sekundære analyser av deler av dette materialet. 11 av de 58 intervjuene utgjør empirien i denne oppgaven, som har blitt analysert med utgangspunkt i Hanne Haavinds fremstilling av fortolkende metode (Haavind, 2000). I resultatdelen beskrives først kjennetegn ved praksisene, før foreldrenes forståelser presenteres. Praksisene kjennetegnes av foreldre som er sensitive til barnet døgnet rundt; det er ikke slik at foreldrenes innsats for å få mat i barnet begynner og slutter med måltidet. Foreldrene har et fast og tydelig program som er med på å legge til rette for at barnet skal spise, men har også et tilgjengelig repertoar med strategier som de tyr til når det oppstår problemer. Resultatene viser også at måltidet dreier seg om langt mer enn å spise seg mett; barna skal også lære seg å spise sunn og variert mat, samt ferdigheter som ansees som viktige i kulturen de vokser opp i. Foreldrene framhever også at fellesmåltidet har noen særegne funksjoner. Resultatene tydeliggjør foreldrenes innsats for det som skjer; både her og nå og for at barnet skal bli større. Resultatene viser også betydning av en tilnærming som tar utgangspunkt i detaljerte beskrivelser av dagliglivet, og som tar hensyn til helheten i småbarnsfamilienes liv.nor
dc.language.isonor
dc.titleSmåbarn og spising. En kvalitativ tilnærming til foreldres praksiser og forståelsernor
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-07-30T22:00:36Z
dc.creator.authorVikan, Helle
dc.date.embargoenddate3014-04-23
dc.rights.termsDette dokumentet er ikke elektronisk tilgjengelig etter ønske fra forfatter. Tilgangskode/Access code A
dc.identifier.urnURN:NBN:no-44223
dc.type.documentHovedoppgave
dc.rights.accessrightsclosedaccess
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/39425/1/hovedoppgave-ferdig.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata