Hide metadata

dc.contributor.authorOsmunddalen, Anders
dc.date.accessioned2014-06-07T22:00:13Z
dc.date.available2014-06-07T22:00:13Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationOsmunddalen, Anders. Bør vi legge avgifter på usunne matvarer, og bør dagens norske avgiftsordning endres?. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/39248
dc.description.abstractI oppgaven forsøker jeg å finne svar på om myndighetene bør legge avgift på usunne mat- og drikkevarer, og om dagens norske avgiftsordning for slike varer bør endres. Dagens avgiftssystem på usunne matvarer er primært fiskalt begrunnet, og ikke utformet ut fra at prisen folk betaler for slike varer bør reflektere alle kostnadene knyttet til slikt konsum. Systemet tar heller ikke hensyn til at folk har en tendens til å overkonsumere usunn mat og drikke ved for ofte å velge øyeblikkets nytelser. Jeg definerer her sukker og mettet fett som usunt fordi konsum av mat- og drikkevarer som inneholder sukker og fett bidrar til overvekt med påfølgende helsemessige problemer. For å svare på spørsmålet om avgiftssystemet bør legges om, undersøker jeg hvilke eksternaliteter som er knyttet til konsum av usunn mat og drikke. Jeg tar også utgangspunkt i en adferdsøkonomisk modell utarbeidet av O´Donoghue og Rabin (2006). Jeg ser at forhold jeg ikke kommer inn på også kan ha betydning for vurderingen om å legge avgift på usunn mat, men jeg velger likevel å avgrense oppgaven på denne måten. O´Donoghue og Rabins modell (2006) kan bidra til å belyse hva som er et optimalt avgiftsnivå for varer med interne helsekostnader (det jeg her også vil kalle internaliteter). Modellen baserer seg på at det finnes en nåtidsskjevhet hos deler av befolkningen som innebærer at folk tenderer i retning av å overkonsumere usunne mat- og drikkevarer. Jeg finner at det sannsynligvis er store negative eksternaliteter og internaliteter knyttet til konsum av sukker og mettet fett, og at det er rimelig å anta at det eksisterer en nåtidsskjevhet i befolkningen. Dette betyr at det kan argumenteres for en avgift på usunne matvarer. Jeg finner at utformingen av dagens avgiftssystem på usunne matvarer kunne vært bedre, sett i lys av de negative eksternalitetene og O´Donoghue og Rabins adferdsøkonomiske modell (2006). I dagens avgiftssystem kan varer med like eksternaliteter og internaliteter være avgiftsbelagt ulikt, mens varer med ulike eksternaliteter og internaliteter kan være avgiftsbelagt likt. Dette strider mot at avgifter på usunn mat bør avspeile hvilke negative eksternalitetene forbruk av slike matvarer skaper, og det er heller ikke i tråd med anbefalinger basert på den adferdsøkonomiske modellen jeg har valgt å bruke. Jeg skisserer en mulig endring av avgiftssystemet for sukker som baserer seg på hvilke negative eksternaliteter forbruk av sukker skaper, og på antakelsen om at det finnes en nåtidsskjevhet som i O´Donoghue og Rabins modell (2006). Konsekvensene av en slik endring vil bl.a. være at sukkerfrie varer som tidligere har vært avgiftsbelagt blir billigere, mens varer som inneholder sukker og som tidligere ikke var pålagt avgift, vil bli dyrere. For varer som inneholder sukker og som tidligere var avgiftsbelagt, er konsekvensene for prisen mer usikker, men generelt vil det være slik at varer som inneholder mye sukker vil bli dyrere, mens varer som inneholder lite sukker vil bli billigere.nor
dc.language.isonor
dc.subjectusunt
dc.subjectkosthold
dc.subjectovervekt
dc.subjecteksternaliteter
dc.subjectadferdsøkonomi
dc.subjectustabil
dc.subjectvalgevne
dc.subjectnåtidsskjevhet
dc.titleBør vi legge avgifter på usunne matvarer, og bør dagens norske avgiftsordning endres?nor
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-06-08T17:13:09Z
dc.creator.authorOsmunddalen, Anders
dc.identifier.urnURN:NBN:no-44132
dc.type.documentMasteroppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/39248/1/MASTEROPPGAVE-PDF.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata