Hide metadata

dc.contributor.authorNguyen, Kevin Thanh
dc.date.accessioned2014-03-19T22:10:00Z
dc.date.available2014-03-19T22:10:00Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationNguyen, Kevin Thanh. Effekter av omega-3-fettsyrer på blodplater og interaksjon med warfarin. Master thesis, University of Oslo, 2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/38919
dc.description.abstractMålsetning: Målsetningen med oppgaven var å foreta en litteraturstudie som ser på effekter av omega-3-fettsyrer på blodplater og mulig interaksjon med warfarin Bakgrunn: Inntak av fiskeoljer og sjømat er kjent for å redusere risikoen for iskemiske hjertesykdommer, og derfor har det vært foreslått at omega-3-fettsyrer har en antitrombotisk effekt. Omega-3-fettsyrene dokosaheksaensyre (DHA,C22:6n-3) og eikosapentaensyre (EPA, C20:5n-3) er sannsynligvis de aktive komponentene i fiskeoljer og sjømat. Metoder: Det ble gjort et systematisk søk i PubMed med følgende søkestrategi: Fish oils AND Platelets AND Effects og Fish Oils AND Warfarin . Resultater: Resultater fra in vivo, in vitro og ex vivo studier viser at omega-3- fettsyrer blir inkorporert i cellemembranen i blodplater og fører til en redusert plateaggregasjon. Den viktigste mekanismen ser ut til å være at EPA og DHA virker som kompetitive inhibitorer av COX-1-enzymet, og dette fører til en redusert omdannelse av arakidonsyre til tromboksan A2. Episoder med blødninger og forhøyet INR hos pasienter som tar omega-3-fettsyrer sammen med warfarin har vært rapportert, men studier av interaksjoner mellom omega-3-fettsyrer og warfarin har vist motstridende resultater. Konklusjon: De foreliggende data tyder på at omega-3-fettsyrer øker blødningstiden ved å hemme plateaggregering. Inntak av omega-3-fettsyrer sammen med warfarin vil dermed kunne gi en forsterkende hemming av hemostasen. Sannsynligvis er det en farmakodynamisk interaksjon mellom omega-3-fettsyrer og warfarin.nor
dc.description.abstractObjective: A literature review of the effects of marine omega-3 fatty acids on platelets and possible interaction with warfarin. Background: Intake of fish oils and seafood are known to reduce the risk of developing ischemic heart diseases and it has therefore been postulated that omega-3 fatty acids have an antithrombotic effect. The active components in fish oils and seafood are most likely the omega-3 fatty acids docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n- 3) and eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n-3). Methods: A literature search was performed in two steps in PubMed, using the following search strategy Fish oils AND Platelets AND Effects and Fish oils AND Warfarin . Results: In vivo, in vitro and ex vivo studies on omega-3 fatty acids have demonstrated that EPA and DHA are incorporated into the plasma membrane of the platelets and decrease platelet aggregation. The most important mechanism appears to be that EPA and DHA act as competitive inhibitors of the COX-1 enzyme. It is believed that EPA and DHA thus inhibit the formation of thromboxane A2 from arachidonic acid. Haemorrhagic episodes and increasing INR among patients who were taking omega-3 fatty acids and warfarin have been reported, but studies of interactions between omega-3 fatty acids and warfarin have shown inconsistent results. Conclusion: It appears that omega-3 fatty acids increase bleeding time by inhibiting the aggregation of platelets. Intake of omega-3 fatty acids together with warfarin will also enhance the inhibiting effects on the haemostasis. Therefore, there is most likely a pharmacodynamic interaction between omega-3 fatty acids and warfarin, resulting in an increased risk of haemorrhages.eng
dc.language.isonor
dc.subjectomega
dc.subject3
dc.subjectfettsyrer
dc.subjectwarfarin
dc.subjectinteraksjon
dc.subjecteikosapentaensyre
dc.subjectdokosaheksaensyre
dc.subjectblødning
dc.subjectfarmakologi
dc.titleEffekter av omega-3-fettsyrer på blodplater og interaksjon med warfarinnor
dc.titleThe effects of marine omega-3 fatty acids on platelets and interaction with warfarineng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-03-20T22:09:54Z
dc.creator.authorNguyen, Kevin Thanh
dc.identifier.urnURN:NBN:no-42646
dc.type.documentProsjektoppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/38919/1/Warfarin-og-omega.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata