Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T13:30:55Z
dc.date.issued2010en_US
dc.date.submitted2010-05-14en_US
dc.identifier.citationFinne, Henriette, Helgø, Håvard, . Sukkerfrie drops & pastiller. Masteroppgave, University of Oslo, 2010en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/32999
dc.description.abstractErosjon av tannsubstans defineres gjerne som tap av tannsubstans på grunn av syre som er introdusert i munnhulen. Det vil si at syrer som er dannet av munnhulens egne bakterier, ikke er inkludert. En britisk nasjonal undersøkelse fra 2003 (1) avdekket at 14% av 15-åringene hadde tap av tannoverflatesubstans bukkalt på permanente overkjeveincisiver. Tilsvarende tall for lingualflater på overkjeveincisiver var 33%. 22% av 15-åringene hadde tap av overflatetannsubstans okklusalt. Undersøkelsen viste også at emalje i melketenner er mer utsatt for erosjoner enn emalje i permanente tenner. En sveitsisk undersøkelse med 391 tilfeldig utvalgte personer, viste at 7.7% i aldersgruppen 26-30 år hadde erosjoner bukkalt som involverte dentin, mens 29.9% i denne aldersgruppen hadde betydelige erosjoner okklusalt som involverte dentin. Tilsvarende tall for aldersgruppen 46-50 år var henholdsvis 13.2% og 42.6% (2). Mange studier har til nå fokusert på sure drikker og deres erosive potensiale hva gjelder dentale erosjoner. Men hva med sure drops? Kan langvarig bruk av sukkerfrie pastiller gi syrepåvirkning av tenner? Mange mennesker, og da særlige unge, konsumerer store mengder av sukkerfrie drops og pastiller. Personlige erfaringer med disse dropsene/pastillene gjør at vi stiller oss kritiske til markedsføringen rundt disse produktene som entydig viser at de er bra for tennene selv om man føler at produktene gir en sur smak i munnen. Flere av produktene som inneholder store mengder syre er også merket med tooth-friendly symbolet. Tannvennlig i forhold til karies, men hva med erosjonsskader?nor
dc.language.isonoben_US
dc.titleSukkerfrie drops & pastiller : Kan langvarig bruk gi dentale erosjoneren_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeGroup thesis
dc.date.updated2010-11-15en_US
dc.creator.authorFinne, Henrietteen_US
dc.creator.authorHelgø, Håvarden_US
dc.date.embargoenddate10000-01-01
dc.rights.termsKLAUSULERING: Dokumentet er klausulert grunnet lovpålagt taushetsplikt. Tilgangskode/Access code Cen_US
dc.rights.termsforeveren_US
dc.subject.nsiVDP::710en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Finne, Henriette&rft.au=Helgø, Håvard&rft.title=Sukkerfrie drops & pastiller&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2010&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-26384en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.type.documentGruppeoppgave
dc.identifier.duo102633en_US
dc.contributor.supervisorAlix Young Viken_US
dc.rights.accessrightsclosedaccessen_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/32999/2/thesis.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata