Abstract
TEMA OG PROBLEMSTILLING
Barnehagen er pålagt ansvar for mat og måltider i barnehagen. Problemstillingen fokuserer på forskjeller og likheter mellom ulike barnehager, og gapet mellom lovens intensjoner og barnehagens realisering av dem. Formålet med oppgaven er å studere hvordan seks avdelingsledere i private og kommunale barnehager i Oslo øst og Oslo vest realiserer mat og måltider.
METODE
Mat og måltider i barnehagen er en kvalitativ studie av avdelingsleders erfaringer og realisering knyttet til mat og måltider i barnehagen. Oppgavens problemstilling blir belyst gjennom litteratur, semistrukturert intervju og observasjon. Litteratursøk er relatert til elementer av Goodlads (1979) begrepssystem for læreplanfremstillingsformer, samt Lundgrens rammefaktorteori (Engelsen 2003). Jeg har også innlemmet i en mindre del av oppgaven sosiokulturelle læringsperspektiv i lys av Dysthes (2001), Deweys (2005) og Vygotskys (1978) teorier. Litteratursøk er også relatert til temaene forebygging av helserelaterte sykdommer, ernæring, spiseutvikling og sosioøkonomiske forskjeller i befolkningen, hvor jeg har brukt fagfellevurderte vitenskapelige artikler, offentlige rapporter og utredninger fra Statistiske Sentralbyrå. Empirisk del er halvstrukturerte kvalitative intervjuer med seks avdelingsledere og observasjoner av et måltid i private og kommunale barnehager i Oslo vest og Oslo øst. Teori, intervju, observasjon, læreplantekster og tilgjengelig årsplan eller virksomhetsplan for barnehagen danner grunnlaget for analysen.
RESULTATER OG KONKLUSJON
På bakgrunn av teori om Goodlads begrepssystem for læreplanfeltet gir det grunn til å anta at det kan ta lang tid før ideene i læreplaner blir operasjonalisert i barnehagen. Svarene fra denne studien vil kun representere de barnehagene som er med i undersøkelsen. Resultatene må ses i lys av lite utvalg og kort tid på observasjon, og generalisering er derfor ikke mulig. Resultatene viser at mattilbudet er vesentlig mye bedre i privat barnehage i Oslo vest enn i de andre barnehagene i denne undersøkelsen. Resultatene på ulik grad av kunnskap om av mat og måltider som pedagogisk arena er ikke utslagsgivende på eierstruktur eller geografisk plassering. Oppgaven konkluderer med at det er forskjeller og likheter mellom private og kommunale barnehager i Oslo øst og Oslo vest med hensyn til mat og måltider. Oppgaven konkluderer også med at det er manglende sammenfall mellom de formelle læreplaner og den oppfattede og realiserte læreplan. Det er imidlertid viktig å fremheve at selv om denne lille undersøkelsen viser manglende sammenfall mellom intendert og realisert læreplan, så viser avdelingslederne gode intensjoner og stort engasjement for barna i barnehagen.