Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:38:43Z
dc.date.available2013-03-12T12:38:43Z
dc.date.issued2012en_US
dc.date.submitted2012-04-20en_US
dc.identifier.citationIsaksen, Hanne Cathrine Dahl. Proteininntak og atferd. Prosjektoppgave, University of Oslo, 2012en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/29471
dc.description.abstractI løpet av de siste årene har det blitt mer og mer fokus på hva vi spiser og hva mat har å si for kroppen og psyken vår. Mange studier tyder på at noen grupper mennesker har en mer permeabel tarm og en tilstand der tarmepitelets tight junction er nedregulert. Med en lekk tarm vil ufordøyde peptider som normalt ikke tas opp, kunne nå sirkulasjonen. Det hevdes blant noen forskere at personer med autisme og schizofreni har slik økt permabilitet i tarmen og en økt forekomst av peptider, derivert fra gluten og kasein, og antistoffer mot disse peptidene i sirkulasjonen. Mye forskning støtter dette, men det er også gjort en del studier hvor en slik økt forekomst ikke er funnet. Det er en teori om at økt forekomst av peptider i sirkulasajonen skal kunne ha en biologisk virkning. Man vet at β-Casomorfin 7 og β-Casomorfin 8 som er peptider derivert fra kasein, og glutenexorphin A5 som er et peptid derivert fra gluten, har en opioid virkning. Derimot er det ennå ikke klarlagt hvordan disse opioide peptider påvirker sentralnervesystemet. Teorien er at mange av symptomene til personer med blant annet autisme og schizofreni skyldes en slik opioid påvirkning. Det er gjort en del studier på hvordan et kosthold uten gluten og/eller kasein virker inn på symptomene hos personer med disse tilstandene. Men, disse studiene gir ingen entydige svar. Det er funnet signifikant bedring av atferd hos en gruppe personer med autisme som har startet på gluten- og kaseinfri diett i en studie, men ingen endring av symptomene i en annen studie. Når det gjelder schizofreni så er resultatene også her sprikende, med bedring i noen studier, men ingen endring i andre. Alternativ hypotese er at det er antistoffene mot gluten og kasein som kryssreagerer med vev i hjernen. Det er i den forbindelse påvist flere tilstander med nevropatier hos personer med for eksempel cøliaki. Det er mye som tyder på at det finnes en sammenheng mellom tarm og hjerne. Men, den eksakte forklaringsmodellen er ennå ikke fullstendig kartlagt.nor
dc.description.abstractDuring the last decades it has become more and more focus on what we eat and how that may affect our body and mind. Many studies suggest that some groups of people have a more permeable gut, and a state where the tight junction in the intestinal epithelium is down-regulated. With a leaky gut undigested peptides can reach the circulation. It is claimed by some researchers that people with autism and schizophrenia have an increased permeability of the intestine, and an increased incidence of peptides derived from gluten and casein, and antibodies against these peptides, in the circulation. Much research supports this, but it's also done some studies where an increase in incidence is not found. With an increased occurrence of peptides in the circulation it is hypothesized that these may have a biological effect. It is known that β-casomorphin 7 and β-casomorphin 8, which are peptides derived from casein, and glutenexorphin A5, which is a peptide derived from gluten, has an opioid effect. However, it is not yet fully understood how these opioid peptides affects the central nervous system. The theory is that many of the symptoms of people with autism or schizophrenia is due to such opioid effects. There have been some studies on how a diet without gluten and / or casein may affect the symptoms in people with these conditions. However, these studies provide no simple answer. It is found significant improvement in one group of individuals with autism who have started the gluten-and casein diet, but no change of symptoms in another study. In the case of schizophrenia, we find different results. There is found some improvement in some studies, but no change in others. Alternative hypothesis is that there are antibodies to gluten and casein that cross-react with tissues in the brain. It is in this context, revealed several conditions with neuropathies in people with celiac disease, for example. There is much evidence to suggest a link between gut and brain. However, the exact explanation for this link is not yet fully mapped.eng
dc.language.isonoben_US
dc.subjectmedisinsk biokjemi
dc.titleProteininntak og atferd : Mulig sammenheng mellom opptak av peptider til sirkulasjonen og deres påvirkning på sentralnervesystemeten_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2012-10-09en_US
dc.creator.authorIsaksen, Hanne Cathrine Dahlen_US
dc.subject.nsiVDP::726en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Isaksen, Hanne Cathrine Dahl&rft.title=Proteininntak og atferd&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2012&rft.degree=Prosjektoppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-30967en_US
dc.type.documentProsjektoppgaveen_US
dc.identifier.duo155315en_US
dc.contributor.supervisorJan Oxholm Gordeladzeen_US
dc.identifier.bibsys122819829en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/29471/2/Prosjekt-HCD-Isaksen.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata