Abstract
Bakgrunn: Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en kompleks endokrin forstyrrelse hos kvinner og har viktige helsekonsekvenser. Pasienter med PCOS har høy forekomst av risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom, høyere risiko for utvikling av diabetes type 2 og opp til 30-70 % av PCOS pasientene er overvektige. Oksidativ stress kan ha en sentral rolle i utvikling av alle disse sykdommene og det ble vist at
økt oksidativ stress og nedsatt antioksidant kapasitet kan gi økt risiko for kardiovaskulær sykdom i kvinner med PCOS. Basert på foreliggende kunnskap, riktig kost kan korrigere hormonell og metabolsk balanse, og redusere risikoen for diabetes type 2. Individualisert vektnedgang kunne ha en viktig plass i livsstil intervensjon i PCOS. Flere studier har også foreslått en link mellom spiseforstyrrelser, spesielt bulimia nervosa, og PCOS. Hensikten med denne studien, derfor, var å sammenligne kost og antioksidant konsentrasjoner mellom kvinner med PCOS og BMI-matched kontroller
for å få kunnskap om mulige kost intervensjoner i denne pasient gruppen og å sammenligne spise atferden mellom gruppene.
Vi studerte også assosiasjoner mellom plasma antioksidanter og serum ferritin nivåer, og antropometriske målinger.
Sted: Stavanger Universitetssykehus
Deltakere: Til sammen 25 kvinner diagnostisert med PCOS og 24 BMI-matched friske kvinner.
Metode: Deltakernes matinntak ble registrert ved bruk av prekodet matdagbok.
Deltakernes spise atferd var studert ved bruk av to spørreskjema binge eating scale (BES) og three-factor eating questionnaire (TFEQ).
Resultater: Det ble ikke påvist statistisk signifikant forskjell i mikro- og makronæring inntak mellom gruppene. Begge gruppene underapporterte deres energiinntak og hadde en kost med høy energiandel fra mettet fett og lav innhold av fiber, enkelte vitaminer (som folat, tiamin, riboflavin og vitamin D) og jern. Det ble ikke påvist statistisk signifikant forskjell i plasma antioksidant, vitamin og jern konsentrasjoner mellom gruppene. Kvinnene med PCOS hadde høyere serum ferritin nivåer men forskjellen var ikke statistisk signifikant.
Både BMI og mageomkrets korrelerte signifikant og negativ med plasma
konsentrasjoner av flere antioksidanter som lycopen, xanthophyll, beta-karoten og vitamin C. Sterk positiv korrelasjon mellom mageomkrets, BMI og serum ferritin nivåer var påvist i PCOS gruppen men ikke i kontroll gruppen. Kvinnene med PCOS rapporterte høyere BES and TFEQ score, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.
Konklusjon: Når matched i forhold til BMI, ble det ikke påvist signifikant forskjeller i kost og plasma antioksidant og vitamin nivåer mellom kvinner med PCOS rapporterte og friske kontroller. Høyere BMI var assosiert med lavere nivåer av flere antioksidanter og med emosjonell spising. Et balansert kosthold bør anbefales til kvinner med PCOS, spesielt i forhold til de negative helsekonsekvensene disse pasientene er utsatt for. Man bør ha ekstra fokus på kvinner med høy BMI.
Background: PCOS is a complex endocrine disease with important health
implications. PCOS patients have a higher prevalence of cardiovascular risk factors and higher risk for type 2 diabetes and up to 30-70 % of women affected with PCOS are obese. Oxidative stress may play a central role in the pathophysiology of these disorders and it has been shown that increased oxidative stress and decreased
antioxidant capacity may contribute to the increased risk of cardiovascular disease in women with PCOS. Evidence suggest that diet not only ameliorate many of the features of the metabolic syndrome present in these women, but also could reduce risk for type 2 diabetes mellitus. Weight loss and maintenance may play an important role to lifestyle intervention in PCOS. Furthermore, a link between PCOS and eating disorders, specifically bulimia nervosa, was suggested by several studies. Thus, the aim of this study was to compare the diet and antioxidant levels of women
with PCOS to matched controls, in order to understand the potential of dietary intervention in this group of patients and further to compare eating behaviour in the two groups. We also studied the association between plasma antioxidants and ferritin levels with anthropometric measures.
Setting : Stavanger University Hospital.
Subjects: A total of 25 women diagnosed with PCOS and 24 BMI- matched healthy women.
Methods: Participants dietary intake was recorded using pre-coded food diaries. Participants’ eating behaviour was assed by using two questionnaires (binge eating scale (BES) and three-factor eating questionnaire (TFEQ).
Results: No statistical significant difference in macro- and micronutrient intake between the PCOS and control group was demonstrated. Both groups underreported their food intake and reported diets with a high energy percentage from saturated fat
and low content of fiber, certain vitamins (e.g. folate, thiamine, riboflavin and vitamin D) and iron. No statistical significant difference in antioxidants and micronutrient plasma levels between the two groups was found. Women with PCOS had higher serum ferritin levels, but the difference was not statistically significant.
Both BMI and waist circumference correlated negatively with plasma concentrations of several antioxidants such as lycopene, xanthophyll, beta-carotene and vitamin C. Strong positive correlation between waist circumference, BMI and serum ferritin levels were demonstrated in the PCOS group, but not in BMI-matched controls. Women with PCOS presented higher BES and TFEQ scores, but the difference was
not statistically significant.
Conclusion: When matched for BMI, women with PCOS had similar diets and
antioxidant blood levels as well as eating behaviour to controls. However, increased
BMI was associated with emotional eating and binge eating as well as with low levels
of several antioxidants. The importance of an adequate diet in attention of the
negative health outcomes women with PCOS are at risk of seems evident and a
balanced diet within the present recommended levels should be advised. An extra
attention should be given to those with a BMI not within the normal range.