Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:26:07Z
dc.date.available2014-06-16T22:31:04Z
dc.date.issued2009en_US
dc.date.submitted2009-05-18en_US
dc.identifier.citationKigen, Kaja Marie. Evaluation of instruments for investigating adolescents' food environment. Masteroppgave, University of Oslo, 2009en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/28714
dc.description.abstractBakgrunn: Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom i Norge er økende. Barn tilbringer mye tid på skolen, og matmiljøet på skolen og i skolens nærområde kan påvirke kosthold og forekomst av overvekt blant barn og ungdom. For å kunne undersøke sammenhengen mellom matmiljø på skolen og i skolens nærområde og kostholdet til barn og ungdom, trenger man valide og pålitelige måleinstrumenter. Noen instrumenter har blitt utviklet og testet med tanke på å måle matmiljø, men mesteparten av forskingen har blitt utført i USA. Som følge av grunnleggende forskjeller mellom matmiljø på skoler og i skolers nærmiljø i Norge og USA, er ikke amerikanske måleinstrumenter tilpasset til å kunne måle matmiljøet til barn og ungdom i Norge. Det er derfor behov for valide og pålitelige måleinstrumenter som kan brukes til å måle barn og ungdoms tilgang på mat og drikke på norske skoler og i skolenes nærområde. Problemstilling: Å evaluere måleinstrumenter som kan brukes til å kartlegge faktorer i matmiljøet til skoler og i skolenes nærområde som kan påvirke kostholdet og vekten til barn i 6. klasse. Design: Denne masteroppgaven en del av HEIA-prosjektet, og er delt inn i tre deler. Den første delen går ut på å undersøke prediktiv validitet av faktorer i skolemiljøet på kostholdet til og forekomsten av overvekt blant barn i 6.klasse. Den andre og tredje delen går ut på å henholdsvis utvikle og evaluere et måleinstrument for å kartlegge matmiljøet til barn og ungdom. Utvalg og metode: Baseline data samlet inn i HEIA-prosjektet er brukt i undersøkelsene av prediktiv validitet av skolers matmiljø på kostholdet til og forekomsten av overvekt blant barn i 6.klasse. Data på matmiljøet i barneskoler ble samlet inn fra 35 rektorer ved bruk av spørreskjema. Kostholdsdata ble samlet inn fra 1527 barn ved bruk av spørreskjema, og barnas høyde og vekt ble målt. Prediktiv validitet av skolers matmiljø på kostholdet til og forekomsten av overvekt blant barn ble undersøkt ved å se etter assosiasjoner mellom en score som ble utviklet for matmiljø i barneskoler og utviklede indikatorer for kostholdet til barn og forekomsten av overvekt. Et litteratursøk ble gjennomført for å få oversikt over eksisterende litteratur på direkte observasjon, og resultatene fra litteratursøket ble brukt sammen med erfaringer fra HEIA-prosjektet ved utviklingen av et måleinstrument. Det utviklede måleinstrumentet ble testet ved å undersøke inter-rater og test-retest reliabilitet ved besøk i henholdsvis ni og 20 utsalgssteder for mat. Resultater: Ingen signifikante sammenhenger ble funnet mellom scoren for det politiske skolemiljøet og indikatorene for kosthold og overvekt blant 6.klassinger. Signifikante sammenhenger ble funnet mellom sosiokulturelt skolemiljø og inntak av brus uten sukker, saft uten sukker og nektar blant barn. Andelen av barn som spiste godterier og salt snacks 1-2 ganger i uken eller sjeldnere ble funnet å være signifikant høyere på skoler som ikke hadde utsalgssteder for mat i nærområdet. Basert på et måleinstrument som er utviklet og testet av Glanz et al.; Nutrition Environment Measurement Study in Stores (NEMS-S), utviklet vi et måleinstrument som er ment å kunne brukes til å måle tilgjengeligheten av mat og drikke i utsalgssteder for mat rundt barneskoler. Tilgjengelighet av 12 ulike matvarer og drikker ble undersøkt ved å måle hyllemeter og telle antall produkter. Det ble funnet signifikante forskjeller mellom funnene til de to observatørene for antall søte bakverk og hyllemeter med brus uten sukker når observasjonsskjemaets inter-rater reliabilitet ble undersøkt. Signifikante forskjeller mellom funnene i observasjon en og to ble funnet for antall søte bakverk og antall juice og saftliknende drikker når test-retest reliabilitet ble undersøkt. Konklusjon: Det ble ikke funnet noen sterke sammenhenger mellom matmiljøet i norske barneskoler og kostholdet til barn i 6.klasse. Observasjonsskjemaet som ble utviklet ble funnet å ha høy inter-rater og test-retest reliabilitet. Videre forskning bør fokusere på hvordan man best kan måle matmiljøet til barn og ungdom. Interessante tema for videre forsking er betydningen av pris for barns bruk av utsalgssteder for mat, og hvilke av utsalgsstedene for mat og drikke som blir brukt av barn og ungdom.nor
dc.description.abstractBackground: Adolescent overweight and obesity rates are increasing in Norway. Adolescents spend a lot of time at school, and school and school neighbourhood food environment may affect adolescents dietary behaviour and occurrence of overweight and obesity. For investigating the association between the impact of school and school neighbourhood food environment on adolescents diet, there is a need of valid and reliable instruments for investigating food environments. Some instruments have been developed and tested, but the majority of research has been carried out in the USA. These instruments are not directly transferable Norwegian school and school neighbourhood conditions as a consequence of the fundamental differences between school and neighbourhood food environments in Norway and the USA. Consequently, there is a need of valid and reliable instruments for investigating food environment of adolescents attending Norwegian schools. Objective: To evaluate instruments for investigating factors in Norwegian schools and their neighbourhoods that may affect the diet and body weight of adolescents in 6th grade. Design: This master thesis is part of the HEIA project, and it is divided into three parts. The first part is on investigating the predictive validity of factors in the school food environment on diet and overweight among adolescents in 6th grade. The second and third part is on developing and testing an observational instrument for measuring adolescents food environment. Methods and subjects: Data collected in the baseline data collection of the HEIA project were used when investigating predictive validity. Data on school food environment were collected by questionnaire from 35 school principals. Data on adolescents diet were collected by questionnaire from 1527 6th graders and body measurements of the adolescents were carried out. Predictive validity of school food environment on adolescents diet and overweight occurrence was investigated by looking for associations between a developed school food environment score and developed indicators for adolescents diet and overweight. A literature review was conducted to get an overview of the existing literature on observation of neighbourhood food environments, and an observational instrument was developed. The observational instrument was tested by investigating its inter-rater and test-retest reliability visiting nine and twenty food sales outlets, respectively. Results: No significant associations were found between the school political food environment score and adolescent diet and overweight indicators. Significant associations were found between the school sosiocultural food environment score and adolescents consumption of soft drinks and squash without sugar, and fruit nectar. The percentage of adolescents consuming sweets and savoury snacks 1-2 times per week or less frequent was found to be significantly higher in schools with food sales outlets present in the school neighbourhood. An observational form was developed based on NEMS-S developed by Glanz et al. The observational form was designed to be used for investigating the availability of food items and beverages in food sales outlets in school neighbourhoods by counting number or measuring shelf space of food items and beverages. Significant differences between the findings of the two observers when investigating inter-rater reliability were found only for number of buns/muffins and shelf space of soft drinks without sugar. Significant differences between the two observation sessions were found only for number of buns/muffins and number of fruit juice and squash when investigating test-retest reliability. Conclusions: The predictive validity of school food environment on the diet and overweight of adolescents in 6th grade was found to be moderate to low. An observational form was developed for investigating the availability of food items and beverages in food sales outlets in school neighbourhoods, and its reliability were found to be high. Further research should be carried out on how to measure the food environment of adolescents attending Norwegian schools. Topics suggested for further investigation are the significance of price for adolescents consumption of food items, and adolescents actual use of food sales outlets in school neighbourhood.eng
dc.language.isonoben_US
dc.titleEvaluation of instruments for investigating adolescents' food environmenten_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2009-10-23en_US
dc.creator.authorKigen, Kaja Marieen_US
dc.subject.nsiVDP::710en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Kigen, Kaja Marie&rft.title=Evaluation of instruments for investigating adolescents' food environment&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2009&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-22070en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo91933en_US
dc.contributor.supervisorLene Frost Andersen og Nanna Lienen_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/28714/1/Ferdigxmasteroppgave_KajaxM.xKigen.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata