Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:26:50Z
dc.date.available2013-03-12T12:26:50Z
dc.date.issued2007en_US
dc.date.submitted2007-06-07en_US
dc.identifier.citationNymo, Siren. Kosthold blant personer med nedsatt glukosetoleranse. Masteroppgave, University of Oslo, 2007en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/28667
dc.description.abstractSammendrag Diabetes er en alvorlig sykdom i seg selv og har mange komplikasjoner. Det er et folkehelseproblem. Forekomsten av diabetes er økende både i industrialiserte land og utviklingsland. Type 2-diabetes er sterkt assosiert til overvekt, abdominal fedme og alder. Kunnskapen om kostholdet til personer som står i risiko for å utvikle diabetes er mangelfull, da det er utført få kostholdsundersøkelser i den gruppen. Flere store intervensjonsstudier har vist mer enn 50 % risikoreduksjon i utvikling av diabetes ved hjelp av livsstilssendring. Det er veldokumenter at personer som får diabetes har økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer, nefropati og retinopati. Av den grunn er det viktig med tidlig intervensjon i risikogrupper for diabetes. I forbindelse med kartleggingsstudien av ukjent diabetes, Glukosebelastnings Prosjekt (GLUP) i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) ble det gjennomført en kostholdsundersøkelse; blant personer med forstyrrelser i blodsukkerreguleringen og personer med normal glukosetoleranse. Denne masteroppgaven er et delprosjekt til nevnte kostholdsundersøkelse. Hovedmålet for masteroppgaven var å undersøke om det var forskjeller i kostholdet mellom 58 personer med nedsatt glukosetoleranse (impaired glucose tolerance, IGT) og 111 personer med normal glukosetoleranse (kontroll gruppe). I tillegg ønsket man å undersøke hvorvidt kostholdet fulgte offisielle norske næringsstoffanbefalinger og anbefalinger for forebygging av type 2-diabetes. Undersøkelsen ble gjennomført ved hjelp av et kvantitativt matvarefrekvens-spørreskjema. Undersøkelsen viste at kvinner med IGT hadde signifikant høyere abdominal fedme, målt ved livmål og liv-hofte ratio, sammenliknet med personer med normal glukosetoleranse (p<0,01). Vi fant ingen forskjeller når det gjaldt måltidsmønster verken hos menn eller kvinner med IGT sammenholdt med kontrollgruppen. Inntaket av melk og fløte var høyere (p=0,01), grovt brød var lavere (p=0,03) og inntaket av kaffe var lavere (p=0,04) blant kvinner med IGT sammenliknet med kvinner i kontrollgruppen. Hos mennene fant vi høyere (p=0,02) inntak av lettmelk og høyere (p=0,02) inntak av saft med sukker blant menn med IGT sammenliknet med mennene i kontrollgruppen. Denne undersøkelsen viste at det var små forskjeller i kostholdet mellom personer med IGT og personer med normal glukosetoleranse. Undersøkelsen viste at både personer med IGT og personer med normal glukosetoleranse hadde for høyt fettinntak, for høyt inntak av mettede fettsyrer og for lite fiber sammenlignet med anbefalingene. Dette kan tyde på økt risiko for utvikling av insulinresistens, nedsatt glukosetoleranse og type 2-diabetes i begge gruppene avhengig av kosthold, grad av overvekt, disposisjon og alder.nor
dc.language.isonoben_US
dc.titleKosthold blant personer med nedsatt glukosetoleranseen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2007-08-16en_US
dc.creator.authorNymo, Sirenen_US
dc.subject.nsiVDP::710en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Nymo, Siren&rft.title=Kosthold blant personer med nedsatt glukosetoleranse&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2007&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-15489en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo61949en_US
dc.contributor.supervisorLene Frost Andersen; Anne-Marie Aas; Kristian Midthjellen_US
dc.identifier.bibsys071142150en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/28667/4/Master.Nymo.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata