Abstract
Utbredelsen av diabetes øker i alle land man har data for og sykdommen er i ferd med å anta epidemiske dimensjoner. I Norge regner man med at ca 200 000 personer kan ha type 2-diabetes. Halvparten av disse vet ikke at de har sykdommen. Internasjonale studier har vist at man ved å endre livsstil (kosthold og fysisk aktivitet) kan redusere risikoen for å få sykdommen.
Formålet med denne livsstilsintervensjonen var å se på effekten av 12 måneders livsstilsintervensjon på risikofaktorer for diabetes type 2 hos en gruppe personer med økt risiko
Førtifire kvinner og menn med økt risiko for å utvikle type 2-diabetes eller nylig hadde utviklet type 2-diabetes i alderen 20 til 65 år gjennomførte 12 måneders livsstilsintervensjon med fokus på kosthold og økt fysisk aktivitet. Livsstilsintervensjonen besto av et livsstilskurs ned fokus på endring av kost og fysisk aktivitetsvaner med 16 kurskvelder og trening i grupper to ganger i uken. Kostrådene ble basert på de europeiske anbefalingene for behandling og forebygging av diabetes mellitus. Antropometriske mål og blodprøver ble tatt for analyse av fastende blodglukose, HbA1c og blodlipider ved intervensjonsstart og ved 12 måneder. Kosthold ble registrert ved hjelp av en prekodet kostdagbok.
Resultatene viste signifikant reduksjon i kroppsvekt, kroppsmasseindeks og livvidde. Fastende blodglukose, LDL-kolesterol og triglyserider ble signifikant redusert og det var en signifikant økning i HDL-kolesterol. Det var ingen endring i totalkolesterol eller HbA1c. Kostdata viste ingen signifikante endringer i inntak av energi og energigivende næringsstoffer, men det var en signifikant økning i inntak av kostfiber og vitamin C og folat. Det var ingen signifikante endringer i inntak av matvarer med unntak av frukt, bær, grønnsaker, og saft og brus med sukker. Næringstettheten økte signifikant med hensyn til kostfiber, vitamin C, folat og riboflavin.
Enkelte av funnene i denne studien indikerer at livsstilsintervensjon med fokus på kosthold og fysisk aktivitet kan redusere risikofaktorer for type 2-diabetes hos personer med økt risiko for eller nyoppdaget type 2-diabetes. Erfaringer fra Diabetesverkstedet viser at livsstilveiledning i grupper kan motivere til endringer som kan forebygge og/eller utsette tidspunktet for sykdom.