Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:26:52Z
dc.date.available2016-02-10T23:30:36Z
dc.date.issued2010en_US
dc.date.submitted2010-11-23en_US
dc.identifier.citationPaulsen, Mari Mohn. Trend over tid i kostholdet til 6 måneder gamle spedbarn i Norge. Masteroppgave, University of Oslo, 2010en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/28601
dc.description.abstractBakgrunn og hensikt: Spedbarnstiden preges av rask vekst og utvikling, og et riktig og godt sammensatt kosthold i denne perioden er av stor betydning for barnets helsetilstand. Vekst og ernæringsforhold i tidlige barneår kan også ha betydning for sykelighet og dødelighet senere i livet. En rekke bakgrunnsfaktorer, som utdannelse, mors alder, røyking, antall barn og sivil status, er vist å henge sammen med hvem som følger anbefalingene for spedbarnsernæring. Flere tiltak for å fremme amming og etablere gode kostvaner blant sped- og småbarn er utarbeidet og implementert av norske helsemyndigheter. Blant annet distribueres brosjyrene ”Hvordan du ammer ditt barn” og ”Mat for spedbarn” til spedbarnsforeldre i Norge, og nye anbefalinger for spedbarnsernæring kom i 2001. Med denne masteroppgaven er det ønskelig å se på trend over tid i kostholdet til 6 måneder gamle spedbarn i Norge, kartlegge hvem som følger anbefalingene for spedbarnsernæring, samt evaluere mottak og opplevd nytteverdi av informasjonsmateriell utarbeidet for spedbarnsforeldre. Utvalg, design og metode: Analysene i masteroppgaven er basert på to landsomfattende kostholdsundersøkelser blant 6 måneder gamle spedbarn i Norge; Spedkost 1998 og Spedkost 2006. Utvalg på 3000 spedbarn ble ved begge studietidspunkt invitert til å være med i undersøkelsene. Henholdsvis 2383 og 1986 samtykket til å delta. Semi-kvantitative matvarefrekvensskjema (SFFQ), som skulle beskrive kostholdet fra fødsel og opp til 6 måneders alder, ble benyttet i begge undersøkelsene. Statistiske metoder benyttet i oppgaven er deskriptive analyser og multippel logistisk regresjon. Resultater: I 2006 ble færre spedbarn introdusert for fast føde før 4 måneders alder, flere ble fullammet ved 5 og 6 måneders alder og flere ble introdusert for vitamin D/annet kosttilskudd ved 4 ukers alder, sammenlignet med i 1998. I 1998 ble imidlertid flere spedbarn fullammet og ammet de første leveukene, sammenlignet med i 2006. Andelen ammede barn ved 4 til 6 måneders alder var lik ved de to studietidspunktene, og det var ingen signifikant forskjell mellom andelene som fikk vitamin D/annet kosttilskudd ved 6 måneders alder i 1998 og i 2006. Flere spedbarnsforeldre hadde sett/mottatt informasjonsbrosjyrene ”Hvordan du ammer ditt barn” og ”Mat for spedbarn” i 2006 og flere opplevde brosjyrene som svært nyttig/nyttig i 2006, sammenlignet med i 1998. Røyking og mors utdannelse var de bakgrunnsfaktorene som viste flest signifikante sammenhenger med anbefalingene for spedbarnsernæring. Mors alder og landsdelstilhørighet var faktorer med signifikant assosiasjon med henholdsvis opplevd nytteverdi og mottak av informasjonsmateriell. Opplevd nytteverdi av informasjonsmateriell var signifikant assosiert med ammeslutt <4 mnd alder, amming ved 6 mnd alder og vitamin D/annet kosttilskudd ved 6 mnd alder. Over halvparten av spedbarnsforeldrene ønsket ved begge studietidspunkt mer informasjon om spedbarnsernæring. Konklusjon: Resultatene fra foreliggende studie viser en trend med stort sett positive, men også mindre ønskelige aspekter i kostholdet til 6 måneder gamle spedbarn fra 1998 til 2006. I særlig grad røyking, men også andre bakgrunnsfaktorer ved spedbarna og deres foreldre, ble ved begge studietidspunkt funnet å henge sammen med hvem som fulgte anbefalingene for spedbarnsernæring, opplevd nytteverdi og mottak av informasjonsmateriell. Opplevd nytteverdi av informasjonsmateriell ble funnet å ha sammenheng med enkelte anbefalinger for spedbarnsernæring.nor
dc.language.isonoben_US
dc.titleTrend over tid i kostholdet til 6 måneder gamle spedbarn i Norge : Spedkost 1998 og Spedkost 2006en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2011-10-07en_US
dc.creator.authorPaulsen, Mari Mohnen_US
dc.subject.nsiVDP::710en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Paulsen, Mari Mohn&rft.title=Trend over tid i kostholdet til 6 måneder gamle spedbarn i Norge&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2010&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-26910en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo108640en_US
dc.contributor.supervisorLene Frost Andersen, Anne Lene Kristiansenen_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/28601/2/masteroppgave-paulsen.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata