Abstract
Studiens hensikt og betydning: Hensikten med studien har vært å undersøke og beskrive hvordan sykepleierne ivaretar ernæringsbehovet til eldre pasienter innlagt i somatiske sykehus. Jeg har hatt som mål å øke egen og forhåpentligvis også andre sykepleieres kunnskaper om ernæringsfeltet, og jeg håper at større oppmerksomhet mot dette viktige området innen sykepleien kan bidra til å bedre sykepleiekvaliteten.
Studiens teoretiske referanseramme: Referanserammen i studien består av C. Roys sykepleiemodell, deler av S. Kims praksisdomene og M. S. Fagermoens inndeling av kunnskap. I tillegg omfatter den forskningsresultater og sentrale teorier som har betydning for studiens problemstilling.
Studiens design og metode: I studien har jeg benyttet et beskrivende design med en kvantitativ tilnærming. Som datainnsamlingsmetode har jeg utarbeidet og benyttet et spørreskjema, som inneholder flest "lukkede" spørsmål. Disse er analysert ved hjelp av statistikkprogrammet SPSS for Windows, versjon 6.1. Studiens respondenter er sykepleiere som arbeider ved medisinske avdelinger ved to lokal- og to sentralsykehus i to fylker i Norge.
Studiens funn: Funnene i denne studien blir presentert og diskutert i relasjon til studiens forskningsspørsmål. Ut fra respondentenes syn tyder funnene på at det ved flere avdelinger daglig er eldre pasienter med dårlig ernæringstilstand. Sykepleiernes kunnskapsnivå er det stor enighet om er et viktig bidrag til at ernæringsarbeidet kan gjøres bedre, og de fleste respondentene ønsket seg økte kunnskaper innenfor området. Studiens funn viser hvilke ansvarsområder som sykepleierne mener at de har vedrørende ernæringsområdet. Den viser videre ulike intervensjoner som sykepleierne utfører vedrørende eldre pasienters ernæringsbehov, og i hvilken grad disse blir utført.