Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:18:36Z
dc.date.available2013-03-12T12:18:36Z
dc.date.issued2011en_US
dc.date.submitted2011-01-13en_US
dc.identifier.citationEgeland, Linda Elisabet. Er barnet mett på mettet?. Masteroppgave, University of Oslo, 2011en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/28202
dc.description.abstractHensikt: Studiens hensikt var å kartlegge helsesøsters kvalifiseringsgrunnlag og bevissthet på egen rolle i oppfølging av pasienter med FH. Kvalifiseringsgrunnlag fra helsesøsters utdanning, teoretisk og praktisk vektlegging, interesse for, og bevissthet rundt, problematikken på arbeidsstedet, samt egen interesse og kompetanse for kostholdsveiledning og opptak av familieanamnese var sentrale tema. Metode: Det ble valgt surveydesign med bruk av spørreskjema. Spørreskjema ble sendt til et representativt utvalt av helsestasjoner i Norge. Spørsmålene var knyttet til reposdentenes helsesøsterutdanning, arbeidsstedets og egen interesse knyttet til FH. I tillegg ble det stilt et spørsmål knyttet til ansvar for veiledning innen området genetiske sykdommer. Resultat: Helsesøsterutdanningen ser ut til å ha gitt helsesøstrene gode kunnskaper innen kostholdsveiledning, også i forhold til fettinnhold i matprodukter. Det er derimot stor spredning i helsesøstrenes kunnskap rundt arvelige sykdommer, samt læren om opptak av anamnese ved tanke på dette. Helsesøstrene vurderte arbeidsplassens interesse og bevissthet rundt genetikk og forebygging av hjerte- og karsykdommer hos barn som middels til stor. Interessen for generell kostholdsveiledning var derimot stor. Helsesøstrenes vurdering av egen interesse for og kompetanse innen genetikk var middels, mens vurderingen av egen kompetanse innen arvelig høyt kolesterol hos barn var lav. Deres interesse og kompetanse innen kostholdsveiledning generelt ble vurdert som høy. Veiledning innen genetiske sykdommer ble i undersøkelsen vurdert av respondentene som enten fastlegens ansvar eller delt ansvar mellom fastlege og helsesøster. Konklusjon: Helsesøstrene er godt kvalifiserte til kostholdsveiledning og de har mye kunnskap rundt fettinnhold i mat. Mange har kjennskap til genetiske sykdommer. Helsesøstrene ønsket ikke å ha ansvaret for veiledning innen genetiske sykdommer alene, men rundt halvparten av respondentene kunne se for seg å dele dette ansvaret med fastlegen. Betydning for praksis: Om helsesøstrene skal følge anbefalingene i sin veileder, skal anamnesen spørre etter FH og oppfordre familier i risikogruppen til testing. Uten nok kunnskap om FH blir ikke anamnesen gjennomført slik det var tiltenkt og forebyggingen av konsekvensene av sykdommen uteblir. Helsesøster trenger mer kunnskap om FH og kostholdsveiledning til de med sykdommen. Nøkkelord: familial hypercholesterolemia, hypercholesterolemia, public health nurse, helsesøster, helsestasjon, ernæring, kosthold, kostholdsveiledning og forebyggende helsearbeid.nor
dc.description.abstractAbstract Purpose: The purpose of this study was to describe the qualifications and the awareness the public health nurses have in the role in the follow-up of patients with FH. Qualifications through education, theoretical and practical emphasis, the interest and the knowledge of these issues at their workplace and also their own interest and competence within the area of FH were measured. Method: A survey design was chosen. Data were collected by a structured questionnaire. The questionnaire was sent to a number of health centres in Norway. The questions centred around the respondents' education as public health nurses, the workplace and her own interest. In addition, a question about responsibility in guidance and advice in genetic diseases was asked. Results: The education of public health nurse seems to give good general knowledge in diet instructions, also when concerning the amount of fat in food. There was however, a large variation concerning knowledge of genetics and the teaching on anamnesis in this regard. The interest and knowledge on genetics and prevention of heart disease for children at the workplace was evaluated to be of middle to large. The interest in the area of instructing on general diet was high. The public health nurse's own interest and competence in genetics scored in the middle. Their competence in advising children with FH scored low while their interest and knowledge in instructing within general diet was larger. The findings showed that the responsibility for guidance in genetics was considered to be that of the general physician, or as a shared responsibility between the general physician and the public health nurse. Conclusion: The public health nurse is qualified to guide and advice of diet in general, and has considerable knowledge concerning the amount of fat in food. Many also have knowledge concerning genetics, but wish to have minor role in the guidance concerning the genetic diseases. About half of the public health nurses responding to the questionnaire could accept to share this responsibility with the general physician. Importance for praxis: If the public health nurse is to follow the recommendations in the manual for public health nurses, the anamnesis should include asking for FH and recommend families at risk for testing of the disease. Without proper knowledge on FH the anamnesis will not be complete as it is meant to be. The public health nurse needs more knowledge on FH and added knowledge of instructing patients with this disease. Key words: familial hypercholesterolemia, hypercholesterolemia, public health nurse, health centre, nutrition, diet, instructions on diet and preventing health work.eng
dc.language.isonoben_US
dc.titleEr barnet mett på mettet? : Veiledning og informasjon rundt familiær hyperkolesterolemi gjennom helsesøsters arbeid på helsestasjon.en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2011-05-06en_US
dc.creator.authorEgeland, Linda Elisabeten_US
dc.subject.nsiVDP::808en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Egeland, Linda Elisabet&rft.title=Er barnet mett på mettet?&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2011&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-27620en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo110776en_US
dc.contributor.supervisorRandi Norden_US
dc.identifier.bibsys112389341en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/28202/2/Master-Egeland.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata