Abstract
De siste 100 år har det vært en betydelig økning i forekomst av allergi, uten at man har kunnet finne sikker årsak til dette. Utfordringene i denne sammenheng er mange. Målet med dette arbeidet har vært å studere kumelkreaksjoner i første leveår, evaluere bruk av conjunctival testing som ledd i diagnostisering av matvareallergi hos barn, samt studere om det er økt forekomst av matallergi i de to første leveår hos sectioforløste barn sammenliknet med vaginalt forløste. I tillegg ønsket vi å utvikle enklere metoder for å kunne studere forskjeller i tarmflora hos barn. Avslutningsvis ville vi se på forekomst av AD og matallergi i de to første leveår hos premature og terminbarn.
Pasienter og metode: 609 barn ble inkludert i studien i løpet av de første fire levedager. De ble fulgt tett i de to første leveår med tanke på utvikling av matallergi og AD. 512 barn deltok ved to års alder. Ytterligere syttitre barn ble inkludert som kontroller for å kunne evaluere bruk av conjunctivaltesting som ledd i diagnose matallergi. Barna ble utredet med klinisk undersøkelse, prikktest, spesifikk IgE, conjunctival test og matvareprovokasjoner. I tillegg ble det tatt avføringsprøver av barna ved fire og ti dager, samt ved en, fire, tolv og tjuefire måneder.
Resultater: Vi fant tjuesju barn med kumelkreaksjoner i første leveår, 4,9 %. Debut av symptomer forekom før tre måneders alder hos alle bortsett fra en. Debutsymptomer var i hovedsak gastrointestinale, hos tjue, og respiratoriske, hos seks. Kun en hadde symptom fra hud. Det var ikke forskjeller i symptomer eller debutalder hos premature kontra terminbarn. Ni av barna var premature og atten var terminbarn. Halvparten av barna, fjorten, var tolerante ved et års alder. I vår kohort var det kun et barn med IgE-mediert kumelkallergi. Førti barn med femti mulige diagnoser matallergi hadde positiv prikktest / forhøyet IgE, men negativ conjunctival test mot det aktuelle matallergen. Matvareprovokasjoner avslørte ingen alvorlige allergiske reaksjoner. Førtiseks barn med femti mulige diagnoser matallergi hadde positiv prikktest / forhøyet IgE og kraftig positiv conjunctival test, score II, mot det aktuelle matallergen. I henhold til de diagnostiske kriterier kunne alle påvises å ha sikker matallergi. Hos tjuefire barn med positiv conjunctival test, score I, forhøyet IgE / positiv prikk test, kunne det påvises matallergi hos åtte, mens seksten ikke hadde matallergi. Tretten av 171 sectioforløste barn (7,6 %), og tjueto av 341 vaginalt forløste (6,5 %), ble diagnostisert med matallergi. Forskjellen var ikke signifikant. Heller ikke da vi studerte barn med forhøyet IgE, allergiske eller sensibiliserte, fant vi øket forekomst hos sectioforløste barn i forhold til vaginalt forløste, 3,5 % kontra 1,3 %. En ny og lovende metode for undersøkelse av tarmflora er introdusert. 16S rRNA klone bibliotek benyttes. Den nye metoden er effektiv og arbeidsbesparende i forhold til de mer omfattende DNA analyser. I vår kohort fant vi nittifem barn (18,6 %) med atopisk dermatitt i de første to leveår, tjueto (19,9 %) var premature og sekstitre (17,9 %) var terminbarn. 15,8 % av barna hadde matallergi, 15,6 % av de premature og 15,9 % av terminbarna. 8,4 % var IgE-mediert. De barna som hadde IgE-mediert matallergi hadde mest alvorlig eksem, med høyere SCORAD index. Fødselsmåte affiserte ikke forekomst av AD.
Konklusjon: Kumelkreaksjoner er vanlig i første leveår. I vår kohort forekom debut av symptomer hyppigst i de første leveuker. Vanligste debutsymptomer var gastrointestinale og respiratoriske. Det var samme forekomst av symptomer og debutalder hos premature som hos terminbarn. Halvparten av barna var tolerante ved et års alder. I vår kohort var ikke-IgE-mediert kumelkallergi mye hyppigere forekommende enn IgE-mediert allergi. Med en negativ conjunctivaltest mot et matvareallergen, selv med positiv prikktest og forhøyet IgE mot samme allergen, kan åpen matprovokasjon trygt gjøres, uten risiko for alvorlige allergiske reaksjoner. Ved en kraftig positiv conjunctivaltest, score II, mot et matallergen kan man forvente en sikker matallergi. Vi har ikke kunnet påvise økt forekomst av matallergi i de to første leveår hos sectioforløste barn sammenliknet med vaginalt forløste. Forekomst av AD i de første to leveår var 18,6 %, med påvist matallergi hos 15,8 %. Det var samme forekomst av AD og matallergi hos terminbarn og premature. Barn med IgEmediert matallergi hadde mest alvorlig eksem. Forløsningsmetode affiserte ikke forekomst av AD.
Allergic diseases have increased markedly the last 100 years. The challenges concerning research and clinical approach are numerous. The aims of these papers were to study adverse reactions to cow's milk in the first year of life, to evaluate whether conjunctival testing for food allergy could facilitate the diagnosis, to study whether delivery by caesarean section increases the frequency of food allergy, as well as to develop more efficient methods for studying gut flora in infants. Additionally, we wanted to study atopic dermatitis (AD) and food allergy in term and preterm children.
Patients and Methods: 609 children were included during the first four days of life, and followed closely for two years concerning development of food allergy and AD. 512 children participated at two years of age. Seventy-three more children were included as controls to be able to evaluate the conjunctival test. The children with any symptom had an examination which included SPT, specific IgE, conjunctival testing and food challenges. Stool samples were collected at day four and ten, as well as at one, four, twelve and twenty-four months.
Results: We found adverse reactions to milk in twenty-seven children, which equals 4.9 %. We found that the symptoms started early, in all but one, before three months of age, and were mainly gastrointestinal (twenty children) and respiratory (six children), less often skin symptoms (one child). The symptoms and age of onset were the same in term and preterm children. Nine of the children were premature and eighteen were born at term. Half of the children, fourteen, were tolerant to milk at one year of age. In our cohort twenty-six children had non-IgE-mediated adverse reactions, just one child had an IgE-mediated cow's milk allergy. Forty children with fifty possible diagnoses of food allergy had elevated IgE / positive SPT to a food allergen and negative conjunctival test to the same food allergen. Food challenges revealed no serious allergic reactions. Forty-six children with fifty possible diagnoses of food allergy had elevated IgE / positive SPT and a strongly positive conjunctival test, score II, to the food in question. According to the diagnostic criteria they were all demonstrated to have food allergy. Twenty-one children with twenty-four possible diagnoses of food allergy, elevated IgE / positive SPT and conjunctivalt test score I, revealed eight diagnoses of food allergy, in sixteen cases there were no food allergy. We found that thirteen out of 171 children born by caesarean section (7.6 %) and twentytwo out of 341 children born by vaginal delivery (6.5 %) were diagnosed with food allergy. The difference is not significant. We additionally studied children with elevated IgE, allergic or sensitized, finding no over representation in the children born by caesarean sections compared to vaginally delivered children, 3.5 % and 10.3 % respectively. A new and promising method for examining the gut flora was introduced, which is DNA alignment independent, using 16S rRNA gene clone libraries. The new method is more efficient with respect to computer operation time, and thereby more applicable. We found ninety-five (18.6 %) children with AD during the first two years of life, thirtytwo (19.9 %) were premature and sixty-three (17.9 %) were term children. The prevalence of food allergy in the children with AD was 15.8 %, 15.6 % in premature and 15.9 % in term children. IgE-mediated allergy was found in 8.4 % of the children. The children with IgE-mediated food allergy had the most serious AD, with a higher SCORAD index. The mode of delivery did not affect the prevalence of AD.
Conclusions: Adverse reactions to milk are common in the first year of life, occurring in 4.9 % of the children. Symptoms start early in life, most often during the first weeks. Gastrointestinal and respiratory symptoms were the most common onset symptoms. Frequency, age of onset and symptoms were the same in premature as in term children. IgE-mediated allergy seemed to be much less common than non-IgE-mediated adverse reactions. Half of the children were tolerant at one year of age. We have demonstrated that with a negative conjunctival test to a food allergen, despite a positive SPT and an elevated IgE to the same food allergen, an oral challenge can safely be performed without risking serious allergic reactions. We have demonstrated that in children with a powerful conjunctival reaction, score II, to a food allergen, food allergy could be proven. We have found no increased frequency of food allergy in the first two years of life in children delivered by caesarean section compared to those delivered vaginally. A promising new method for analysing the gut flora, using 16S rRNA clone libraries is demonstrated. The prevalence of AD in the first two years of life was 18.6 %, the same prevalence in term and preterm children. The prevalence of food allergy was 15.8 %, IgE-mediated allergy in 8.4 %. There were no difference between preterm and term children according to food allergy. The children with IgE-mediated food allergy had the most serious AD, with a higher SCORAD index. Mode of delivery did not affect prevalence of AD.