Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T11:58:26Z
dc.date.available2013-03-12T11:58:26Z
dc.date.issued2008en_US
dc.date.submitted2008-01-30en_US
dc.identifier.citationAadland, Johan. Smak og sosialisering. Masteroppgave, University of Oslo, 2008en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/27151
dc.description.abstractVi lever i et smakssamfunn der vi i mangel på tidligere tiders sterke sosiale tilknytningspunkt i familie, yrke og klasse må bygge identitet gjennom egne domshandlinger basert på smak. Vi velger utdanning og yrke, sted å bo, bil å kjøre med, partner å leve med, klær å gå med, mat å spise, fritidsaktiviteter å drive med osv., og alle disse valgene gjøres på grunnlag av hvem vi er og hva vi ønsker å identifisere oss med. På samme måte har vi alle noe vi kan kalle for vår egen musikksmak. Vi har preferanser for ulike musikalske sjangere og artister, hva vi liker å høre på og hva vi vil bli identifisert med. Musikksmak knyttes opp mot identitet, og gjør at mennesker blir lettere å kategorisere som «typer». Musikk har en sentral plass i forsøket på å løse vår tids «identitetsproblem». Oppgaven er et forsøk på å utforske en kompleks og utydelig smaksdiskurs. Jeg belyser hvordan aktører i musikkfeltet snakker om smak, hvordan smak forankres, og hvordan smaken læres gjennom sosialisering. Aktøren i musikkfeltet er spesielt egnet i en empirisk musikksosiologisk studie av denne sort fordi hun/han har et bevisst forhold til smak, og berører det i flere nivåer. Det handler ikke bare om hvilken musikk man liker å høre på og bli identifisert med, men også hvordan man skal arrangere eller instrumentere en låt, hvilke toner man skal spille i en solo, hvilke referanser man legger i spillet sitt, hvilke «kommersielle» kompromisser man er villig til å inngå, integritet og autentisitet i musiseringen osv. De fire informantene jeg har intervjuet kommer i kontakt med smaksdommer på ulike måter i kraft av sine posisjoner som aktører i det norske musikkfeltet i dag.nor
dc.language.isonoben_US
dc.titleSmak og sosialisering : en studie av smaken og dens tillæring hos aktører i musikkfelteten_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2008-08-08en_US
dc.creator.authorAadland, Johanen_US
dc.subject.nsiVDP::110en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Aadland, Johan&rft.title=Smak og sosialisering&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2008&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-19068en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo69951en_US
dc.contributor.supervisorOdd Skårbergen_US
dc.identifier.bibsys081141807en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/27151/2/JohanxAadland.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata