Abstract
Protokoll 3 til EØS-avtalen regulerer handelen med bearbeidede landbruksprodukter, mellom Norge og EU, eksempler på slike produkter er pizza, syltetøy, supper og margarin. Forhandlingene for å komme fram til protokoll 3-avtalen startet med EØS-forhandlingene på begynnelsen av 1990-tallet, men ble langvarige. Protokoll 3 ble først implementert i EØS-avtalen 1.januar 2002, åtte år etter at EØS-avtalen trådte i kraft. Med denne avtalen var omsider hele EØS-regelverket på plass. Protokoll 3-forhandlingene var preget av sterke interessekonflikter, blant annet mellom Norge og Sverige. Mange aktører kom med til dels hissige utspill i norske aviser. Flere ganger strandet forhandlingene og flere ganger ble avtaleforslag som var fremforhandlet av EFTA og EU-kommisjonen avvist av EUs medlemsland.
Hovedtemaet for denne oppgaven er protokoll 3-forhandlingene, debatten rundt disse, samt de interessekonfliktene som kom frem i løpet av forhandlingene. Oppgaven ser på hvilke aktører som var aktive i debatten og hvordan deres interesser skilte seg fra hverandre. Oppgaven stiller spørsmålet om hva som gjorde at protokoll 3-forhandlingene ble så langvarige, og hvorfor debatten ble såpass opphetet som den ble.
Gjennom å studere protokoll 3-forhandlingene, drøftes prosessen som førte fram til en ny regulering av en viktig del av norsk industri. Oppgaven gir et innblikk i forhandlingsprosessene innenfor EØS. Den ser også på hva som skjedde da det oppsto interessekonflikter mellom Norge og EU, og hvilke midler som ble brukt for å komme fram til en løsning.