Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T09:46:51Z
dc.date.available2013-03-12T09:46:51Z
dc.date.issued2004en_US
dc.date.submitted2004-06-23en_US
dc.identifier.citationForsberg, Ellen Marie. Økologisk mat i Norge. Hovedoppgave, University of Oslo, 2004en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/16298
dc.description.abstractØkologisk landbruk har en marginal plass i det norske landbruket, selv om økologisk dyrkingsmetode i dag er utpekt som en ’spydspiss’ for næringa. Det hevdes at den største utfordringen for økologisk landbruk i dag, er å få fram de økologiske produktene til markedet og forbrukerne. Denne hovedfagsoppgaven handler om denne prosessen. Med utgangspunkt i økologisk matproduksjon har jeg stilt spørsmålet: hvordan er omsetning og markedsføring av økologisk mat sosialt forankret? Det empiriske fokus er på marked og økonomiske aktivi-teter via en casestudie av en interesseorganisasjon for bønder som produserer økologisk mat i Norge. Feltet jeg studerte er deler av en komplekst sammensatt virkelighet, og målet har vært å identifisere noen sammenhenger mellom landbruksproduksjon, markedsføring, prisfast-setting og økonomi i det norske samfunnet. Utfordringene som produsenter av økologiske varer møter når deres produkter skal markedsføres, kan sies å ligge i skjæringspunktet mellom samvirke og marked. En av konklusjonene i oppgaven er at økologisk jordbruk og mat oppfattes som en konkurrent som bryter med samvirkefelleskapets prinsipper i det etablerte, konvensjonelle jordbruket. Forestillinger om at kategorien ’økologisk mat’ er ulik kategorien ’vanlig mat’ hindrer aktørene i å bli enige om løsninger som skulle bidra til å øke omsetningen av økologisk mat. Grunnen er at ideer om resultatlikhet som et regulerende prinsipp, er en viktig del av den kulturell rammen til de involverte og legger føringer for avgjørelser. Analysen viser videre hvordan aktørene i det sosiale feltet jeg har beskrevet, forholder seg til markedet og markedsmodellen. Å sette priser på varer avspeiler kulturelt betingede oppfatninger, holdninger og verdier, men også ideer om abstrakte økonomiske modeller. Priser kan være basert på markedslogikk, avhengig av mengde og en forestilt etterspørsel. Priser kan også oppfattes som rettferdig, basert på solidaritet mellom produsenter, eller ta utgangspunkt i arbeidskostnadene som er lagt ned i å skape produktet.nor
dc.language.isonoben_US
dc.subjectØkologisk maten_US
dc.titleØkologisk mat i Norge : økonomiske prosesser mellom samvirke og markeden_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2004-08-20en_US
dc.creator.authorForsberg, Ellen Marieen_US
dc.subject.nsiVDP::250en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Forsberg, Ellen Marie&rft.title=Økologisk mat i Norge&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2004&rft.degree=Hovedoppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-9248en_US
dc.type.documentHovedoppgaveen_US
dc.identifier.duo19775en_US
dc.identifier.bibsys04146141xen_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/16298/1/forsberg.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata