Hide metadata

dc.date.accessioned2023-12-13T21:40:18Z
dc.date.available2023-12-13T21:40:18Z
dc.date.created2023-12-05T10:42:21Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationAllern, Elin Haugsgjerd Arnesen, Daniel Hansen, Vibeke Wøien Røed, Maiken . Mellom korporatisme og lobbyisme. Norske interesseorganisasjoners tilgang til politiske beslutningsprosesser.. Norsk sosiologisk tidsskrift. 2023, 7(4-5), 26-44
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/106345
dc.description.abstractDenne artikkelen handler om interesseorganisasjoners involvering i og tilgang til politiske beslutningsprosesser i Norge. Vi presenterer kunnskapsstatus på feltet siden siste makt- og demokratiutredning og analyserer originale data om hvilke beslutningsorganer og -takere organisasjoner prioriterer og får tilgang til. Litteraturgjennomgangen viser at den institusjonaliserte kontakten mellom interessegrupper og regjering og forvaltning i den «korporative kanal» er ytterligere svekket siden 2003. Kontakten gjennom lobbyisme rettet mot Storting og regjering i enkeltsaker er på sin side styrket. Samtidig finnes det fortsatt bånd som legger til rette for rutinemessig kontakt mellom partier og interessegrupper. I tillegg viser forskning at ressurssterke interessegrupper i større grad har tilgang til bestemte beslutningsorganer og -takere enn andre. Våre originale analyser ser på forsøk rettet mot og tilgang til Stortinget, regjeringen og forvaltningen, samt politiske partier og politikere. I hvilken grad er det skjevheter i hva slags typer interesser som søker og får tilgang på tvers av institusjoner og aktører? Vi avdekker at interesseorganisasjonene til en viss grad prioriterer å få tilgang til de samme organene og aktørene, men at det også er forskjeller etter type interesse. Gruppenes faktiske tilgang på tvers av beslutningsorganer og -takere har økt over tid, men det finnes visse skjevheter i hvilke typer interesser som får bred tilgang. I sum indikerer analysene et mønster av «priviligert pluralisme».
dc.description.abstractMellom korporatisme og lobbyisme. Norske interesseorganisasjoners tilgang til politiske beslutningsprosesser.
dc.languageNB
dc.rightsAttribution 4.0 International
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.titleMellom korporatisme og lobbyisme. Norske interesseorganisasjoners tilgang til politiske beslutningsprosesser.
dc.title.alternativeNBNorsk, bokmålNorwegian, bokmålMellom korporatisme og lobbyisme. Norske interesseorganisasjoners tilgang til politiske beslutningsprosesser.
dc.typeJournal article
dc.creator.authorAllern, Elin Haugsgjerd
dc.creator.authorArnesen, Daniel
dc.creator.authorHansen, Vibeke Wøien
dc.creator.authorRøed, Maiken
cristin.unitcode185,17,8,0
cristin.unitnameInstitutt for Statsvitenskap
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1
dc.identifier.cristin2209014
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.jtitle=Norsk sosiologisk tidsskrift&rft.volume=7&rft.spage=26&rft.date=2023
dc.identifier.jtitleNorsk sosiologisk tidsskrift
dc.identifier.volume7
dc.identifier.issue4-5
dc.identifier.startpage26
dc.identifier.endpage44
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18261/nost.7.4-5.3
dc.type.documentTidsskriftartikkel
dc.type.peerreviewedPeer reviewed
dc.source.issn2535-2512
dc.type.versionPublishedVersion


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata

Attribution 4.0 International
This item's license is: Attribution 4.0 International